torsdag 26. mars 2015

De grå musenes hevn

«Mus» av Gordon Reece

Hvor går grensa for folk som andre herser med? Dette er tema for denne uhyre spennende psykologiske thrilleren.

Shelly og moren hennes omtaler seg selv som mus. De er alltid fredsommelige, pliktoppfyllende og gjør som andre sier. De er usikre på seg selv og blir herset med av alt og alle. Shelly og moren er rett og slett to kuede mennesker.

Moren er utrolig intelligent og utdannet advokat. Men da hun traff Shellys pappa, gjorde hun som han ville da de fikk barn. Hun slutta i jobben og ble hjemmeværende. Etter en del år fant han en ny, og der sto hun på bar bakke. Han gidder ikke en gang å ha kontakt med datteren sin.

Shelly var med i en gjeng. Fire jenter som alltid han sammen. Da de kom i puberteten, endret de andre adferd og ble veldig utagerende. Bare Shelly følte seg som den samme gamle. Da fant de tre andre ut at hun ikke passet inn. Dermed begynte de å mobbe henne fælt og brutalt. Det hele kulminerer med at de tenner på håret hennes. Til og med det går de fri fra. De bedyrer sin uskyld, og noen yngre jenter som så det hele, tørr ikke å si sannheten.

Etter dette vil ikke Shelly gå på skolen mer. Hun og moren flytter til et avsidesliggende sted på landet uten nære naboer. Her får Shelly privatundervisning, og livet begynner å rette seg.

Men natt til 16årdagen til Shelly hører de lyder i huset. Noen har brutt seg inn. De kommer over en neddopa og truende type med kniv i hånda. Han forlanger å få alle verdisaker. Han binder dem fast og stjeler alt han kommer over. Men det finnes en grense for alle, til og med grå mus. Hevnens time har kommet. Dette blir heftig.

Jeg nærmest slukte boka. Både mobbedelen og hevn-delen griper en i sjela. Den er godt skrevet med innhold til ettertanke.

Boka er primært skrevet for ungdom, men passer velidg fint for en voksen leser også.

Anbefalt av Ellen Vibeke, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar