fredag 6. mars 2015

Barn røves av vesener fra samisk mytologi

«Stallo» av Stefan Spjut

Stallo er en «page-turner» av en roman, med uhygge som sniker seg innpå. Med sine korte kapitler og med solid forankring i hverdagen, ispedd masse samisk mytologi, bygger spenningen seg sakte og omhyggelig opp i denne eventyrthrilleren.

Romanen starter med en mamma som med sin lille gutt har lånt en hytte i skogen. Selv om det er dag, er det mørkt ute, det har regnet og det høye gresset klistrer seg til mammaens ben der hun går med sønnen Magnus. Dyrene oppfører seg merkelig, skogen er ikke snill og de oppdager et vesen som holder øye med dem.  Magnus forsvinner denne sommerkvelden i 1978, men ingen tror på det moren forteller om hva som skjedde. Tjuefem år senere blir et nytt barn borte…

Vi får høre om naturfotografen Myrèn, som i 1988 tok et flyfoto over naturreservatet Sarek. Da han fremkaller bildet, ser han en bjørn med en liten hvit skikkelse på ryggen. Skikkelsen ligner på noe midt mellom menneske og dyr. Susso, fotografens barnebarn, har helt siden hun som liten så bildet av det mystiske vesenet, vært fasinert av troll. Hun oppsøker gamle Edit i den lille bygda Vaikajaur i Jokkmokk og Edit forteller at hun flere dager har observert en dverglignende skikkelse borti skogen, som stadig står der og liksom vil advare om noe. Susso lykkes å få foto av trollet, og når gutten Mathias forsvinner, blir Susso innblandet.

Spjut skriver så virkelighetsnært som mulig i den hensikt å få oss til å tro på trollene. I tillegg har han fått til en stemning og en sanselighet, som gjør at vi nesten kan lukte skogen, fukten og forfallet – og skitten som skrømtene og trollene omgir seg med.

Stefan Spjut skriver i en sjanger en kan kalle sosialrealistisk fantasi/thriller. Jeg vil anbefale romaner av andre forfattere i denne sjangeren. For eksempel Menneskehavn av John Ajvide Lindqvist, Nattefokk av Johan Theorin og Jeg vet hvem du er av Yrsa Sigurdardottir. Bøkene drar deg inn i en uhygge du trodde du hadde vokst ifra!

Anbefalt av Tone Thorsen Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar