torsdag 20. november 2014

På leting etter sin egen farge


Enten liker du Murakami eller så gjør du det ikke, har jeg hørt. Den japanske forfatteren skriver nok litt "rart" og tar magiske elementer inn i historiene sine, men det er jo det som er så flott!  En vet aldri hva som kan dukke opp på neste side, men han får det til å henge sammen, han kommer i mål. Denne nye boka er forresten en av hans streiteste så langt, men tittelen kan jo skremme bort hvem som helst....

Tsukuru overlevde med nød og neppe ei djup krise i ungdomsåra.  Han ble plutselig og uten noen forklaring avvist av vennene sine, som han hadde hatt et usedvanlig nært og godt forhold til i flere år.  Verden gikk i svart. Men han karret seg på beina igjen og tok fatt på et temmelig rutinepreget liv i Tokyo.  Så møter han Sara, og de trekkes mot hverandre, men Sara merker at Tsukuru holder litt igjen.  Han forteller henne om opplevelsen fra ungdomsåra, for første gang letter han på trykket.  Han fikk aldri vite årsaken til at vennene kuttet all forbindelse med han.  Sara oppfordrer han til å lete opp venneflokken og snakke med dem om det som skjedde 15 år før. Men tør han det? Våger han å lete etter sin egen farge?
Ei medrivende bok, som sier mye om betydningen opplevelsene i barne- og ungdomsåra har for hvordan vi får det seinere i livet. Murakami er dessuten en mester med språket, så glem eventuelle fordommer du har mot forfatteren - unn deg å lese Tsukurus historie.
                                                               Inger Marie Bergene, Stor-Elvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar