torsdag 9. oktober 2014

En ensom cowboy som vokser seg stor

Suksess kan være vanskelig å bære, umulig å leve opp til. I Leif Engers siste bok kjenner Monte Becket veldig på akkurat det. Den tidligere postmannen har skrevet ei lita flis av ei bok som mot alle odds blir en suksess.  Han sier opp jobben og går i gang med oppfølgeren, den vanskelige andreboka. 

Det går ikke spesielt bra. Han sitter og ser utover elva og tenker på at det snart er slutt på pengene.  Da kommer en hvit båt ut av tåka, og i den står det en liten hvithåret mann og ror motstrøms. Neppe helt edru, konstaterer Monte.

Der og da blir Monte Becket rett og slett hekta. Karen i båten er Glendon Hale, båtbygger og einstøing, som også har et ganske omfangsrikt rulleblad, viser det seg.  Glendon vil finne igjen kona si, som han forlot for mange år siden, han vil si unnskyld, og Monte som sitter der med skrivesperre til langt oppover øra, slår seg med og lar sin kone og sønn være igjen hjemme.

Det blir en roadtrip anno 1915, en røver- og westernhistorie med alle kjente ingredienser: prærie, pistoler, rømlinger, forfølgere og drap. Bokas helt, Glendon Hale, vokser seg større og større gjennom boka. Ikke fysisk sett, men i spennet mellom skyld og soning foretar han valg det står stor respekt av.

Boka er underholdende, som en western skal være, men i tillegg skriver Enger svært godt om menneskelivets vanskeligste sider, som kjærlighet, vennskap, forsoning og svik.  

Leif Enger er norskættet amerikaner, og vi har tidligere omtalt ei annen bok av han på denne bloggen, "Ned til elva".  Les for all del den også! Jeg synes begge var så bra at jeg allerede går utålmodig og venter på neste bok fra Engers hånd. Håper bare han ikke får skrivesperre....
                                              Inger Marie Bergene, Stor-Elvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar