torsdag 28. august 2014

Slentrende krim med humor og sjarm

"Høyt henger de" av Lene Lauritsen Kjølnet er det jeg vil kalle en fornøyelig krim.  De som krever at krimbøker skal være både grufulle og blodige, vil nok synes at boka er temmelig puslete.  Men for oss som ikke engang på vanlige dager liker å se under senga før vi legger oss - vi som får frysninger bare vi leser ordet "pistol" - for oss er dette en god krim.  For her er det nemlig humor, en hovedperson med sjølironi og et gjennomarbeidet og elegant språk som gir leseren gleder utover det rent kriminelle. Boka har en slentrende og småironisk stil som i alle fall jeg falt for.

Hovedpersonen Olivia er i slutten av 40-åra, skilt,  arbeidsledig og uten utdanning. Attpåtil er hun "hybelboer" hos broren sin.  Det høres egentlig ganske stusslig ut, men neida, Olivia er nysgjerrig, glad i mennesker og slett ingen deprimert NAV-er.  På en av sine mange trimturer finner hun og hunden Dino en kjendisadvokat hengende i skogen, stein død. Noen dager etterpå blir Olivias naboer, et eldre ektepar, funnet bevisstløse, forgiftet.  Hva er det som skjer på det vesle stedet?

Olivia starter sin egen private etterforskning.  Det går vel egentlig ikke så bra, men hun har på den måten stadig unnskyldning for å ta kontakt med trivelige og kjekke politietterforskere, og det kan vel være grunn god nok? Olivia er en slags fornøyelig krysning av Bridget Jones og Miss Marple - kanskje vi kan si at dette er krim for dem som liker chiclitt?  Vi får se litt stort på at Olivia antakelig sprenger aldersskalaen for sjangeren....

Hvem er så forfatteren, Lene Lauritsen Kjølnet? Ifølge en artikkel i Tønsberg Blad er hun 51 år gammel og debutant. Hun har arbeidet som TV-tekster i mange år, og hun er godt i gang med bok nummer to om Olivia.... Les mer om forfatteren her.

                                              Inger Marie Bergene, Stor-Elvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar