torsdag 3. juli 2014

«Broen over Drina» av Ivo Andric

Broen over Drina
Foto: J. Budissin (Julian Nitzsche) / Vikimedia commons


28.juni var det 100 år siden Gavrilo Princip skjøt og drepte tronfølgeren til keiserdømmet Østerrike-Ungarn. Skuddene i Sarajevo utløste 1.verdenskrig.  Jeg vil trekke fram en bok som har gjort stort inntrykk på meg, og som slutter med skuddene i  Sarajevo, nemlig romanen «Broen over Drina».


Romanen er lagt til byen Visjegrad i dagens Bosnia-Herzegovina, og starter med byggingen av brua over elva Drina på slutten av 1500-tallet. Brua var en gave fra den tyrkiske vesiren på den tiden Balkan var underlagt det ottomanske rike, og ble bygget gjennom tvangsarbeid av beboerne i landsbyen.  Brua fikk handelen til å blomstre, og da den sto ferdig representerte brua et mektig kulturmøte og knutepunkt mellom Vesten og Orienten. I den lille byen ved elva levde kristne, muslimer og jøder i relativ fredelig sameksistens. Etter hvert økte motsetningene mellom de ulike trosretningene og førte til at innbyggerne ikke lenger sto sammen som de tidligere hadde gjort.  Boka gir et grunnlag for å forstå de etniske motsetningene som har eksistert, og som eksisterer på Balkan i dag.


Romanes storhet ligger i hvordan Andric skildrer enkeltpersoner - og dermed små og store hendelser i den lille byen ved elva Drina.  Som leser glemmer du ikke disse dramatiske historiene. Det er et sjeldent driv over «Broen over Drina»- og det er vanskelig å legge den fra seg.


Ivo Andric fikk Nobels litteraturpris for boka i 1961.

Anbefalt av Tone T. Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar