torsdag 12. juni 2014

Sommerminner på godt og vondt

"Somrenes bok" av Emylia Hall

Denne boka med det vakre omslaget ble et hyggelig møte med debutant Emylia Hall. Hennes første bok har blitt omtalt som både enestående og som solid og nydelig skrivekunst.
Hall er halvt ungarsk og bruker sin bakgrunn i denne historien.

Beth Lowe blir tvunget til å ta et oppgjør med fortiden da det en dag kommer en pakke til henne i posten. Med pakken følger det et brev som forteller at hennes mor er død. Pakken inneholder et fotoalbum kalt "Somrenes bok".

Beth vokser opp i Devon med sin britiske far og sin ungarske mor. Da muren faller i 1989, ser moren muligheter for å besøke sitt kjære hjemland Ungarn igjen. De reiser over på sommerferie. Moren er i ekstase over landskapet, menneskene, kulturen, ja alt. Familien blir mindre viktig for henne. De tar en tur til den vakre Balaton-sjøen. Etter den turen bestemmer moren seg for å bli igjen i Ungarn.

Samlivsbruddet tærer hardt på faren og datteren. Mens faren viser britisk sindighet over det hele, raser Beths verden sammen. Lykken er derfor enorm da moren ønsker at hun skal komme på besøk en uke om sommeren. Og slik blir det. Sju berusende somre tilbringer Beth i Ungarn, med idyll, gryende forelskelse og moren. Men den syvende sommeren tar idyllen brått slutt. Hun kutter all kontakt med moren. Nå har det gått 14 år, og Beth har blitt 30 år.
Med fotoalbumet i hånden kommer fortidens smerte til overflaten igjen. Den er historien om Somrenes bok.
Jeg fikk den anbefalt av en låner.

Anbefalt av Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar