torsdag 15. mai 2014

Avdeling Q

Forrige sommer hadde vi mange lånere innom som spurte etter bøkene til Jussi Adler-Olsen. Alle som en måtte vi sette på venteliste, fordi bøkene til enhver tid var utlånt. Det var tydeligvis en jungeltelegraf som gikk angående denne forfatteren. Slikt blir man nysgjerrig av!

Dette blogginnlegget blir derfor en presentasjon av en forfatter og serien hans om Avdeling Q.

Da jeg skulle gå i gang med å skrive dette innlegget oppdaget jeg at det ikke bare er tynsetingene som er begeistret for Jussi Adler-Olsen. Han er kåret av leserne til "Danskernes Yndlingsforfatter" i 2011, i 2012 og i 2013, og bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie.

Serien handler om kriminaletterforsker og antihelt Carl Mørck og hans medhjelper Assad. De to utgjør til sammen den nyopprettede «Avdeling Q» i Danmarks krimavsnitt, som skal ta seg av foreldede saker av særlig alvorlig karakter. Etter hvert suppleres avdelingen med sekretæren Rose. Avdeling Q blir, på tross av  gode politiske intensjoner, egentlig en oppbevaringsplass for den problemskapende Carl Mørck. Mørck er opprørsk, og går absolutt ikke tjenestevei. Men han har også sterk rettferdighetssans og en kampvilje for de svake, som han uttrykker på en særdeles tydelig måte. Medhjelperen Assad har en hemmelighetsfull bakgrunn med seg, og Rose er kanskje tidenes mest motvillige sekretær.

Bøkene dekker mange temaer, men det er ett tema som går igjen i alle: Maktmisbruk.I tillegg til nye plot i hver bok, har de tre som jobber i avdeling Q sine egne historier. Hva skjedde egentlig da Carl ble utsatt for et bakholdsangrep der makkeren ble skutt? Hvorfor er Assad så tilbakeholden om bakgrunnen sin? Og hva er det med Rose? Historien om dem blir gradvis tydeligere for hver bok. 

Personene beskrives med stor sjarm og varme, på tross av sine feil. Den gode humoren og de kjappe replikkene, både de uttalte og de tankene Mørck gjør seg, gjør at man sitter og humrer mens man leser. Forbrytelsene som beskrives er ofte grusomt umenneskelige og insisterende, og grenser noen ganger mot å være usannsynlige og konstruerte for denne leseren. Men humoren i skildringen av avdeling Qs gjøren og laden er en befriende kontrast til volden og ondskapen. Det, og nysgjerrigheten som skapes rundt de tre hovedpersonene, er seriens store styrke. Dette er bøker som blir mer 'fullstendige' dersom du leser flere av dem, og der ligger sikkert også noe av nøkkelen til den store suksessen bøkene har hatt. Fortellerteknisk får jeg assosiasjoner til 1001 natt, og tenker på Adler-Olsen som en moderne Scheherazade.

Hittil har det kommet fem bøker på norsk om Avdeling Q:
  • ·         Kvinnen i buret
  • ·         Fasandreperne
  • ·         Flaskepost fra P.
  • ·         Journal 64
  • ·         Marco-effekten

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Kilde: Aschehoug forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar