torsdag 17. april 2014

Vinternoveller i vårsola

Denne vesle novellesamlinga inneholder tre fortellinger. Det er gripende og nære noveller med barn i viktige roller. Jeg forstår PRESIS hvordan de har det - både barna og de voksne i novellene, hvorfor de gjør det de gjør, hvorfor de tenker det ene og gjør det andre. Det er så bra skrevet!

Omslagsteksten beskriver innholdet kort og godt: "Det handler det om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. Men først og fremst er Vinternoveller tre historier om kjærlighet. Om mennesker som vil godt, som gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til."

I første novelle "Vi kan ikke redde alle" møter vi en alenemor med dårlig råd og en barnefar som ikke stiller opp som han skal. Mor og datter på 5 år har 64 kroner som skal vare hele helga, og de kommer opp i håpløse dilemmaer om hva disse pengene skal brukes på: En mann som står og tigger på gata, ny truse fordi jenta har tissa på seg, eller bussen hjem.
I "Riktig Thomas" blir vi kjent med Thomas. Han er ferdig med et fengselsopphold og vil ha et godt liv igjen. Han har en sønn og forsåvidt et godt forhold til guttens mor. Han forbereder og gleder seg nå til å få besøk av sønnen. Men - sosial angst og forskjellige utgangspunkt i livet gjør det vanskelig å få daglidagse ting til å fungere naturlig. Siste novelle heter "Tre søsken". De har alle forskjellige fedre og et rotete liv. Når barnevernet tar affære, tar storesøster med seg småsøsknene og rømmer fra alt. Hun er smart, dyktig og har planlagt alt, men uforutsette problemer dukker opp - bl.a. nettopp vinteren. Ta vinterfortellingene med deg ut i vårsola!

Anbefalt av Anne Kristin Rødal, Os bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar