onsdag 23. april 2014

Om kjærlighetens kraft og krigens galskap


- Det er ikkje sant at ein kan kome over den sjukdommen som heiter krig, skriver hovedpersonen Kurt Leonard i et brev i Sigrun Slapgards bok "Paradishagen".  Som ung østerriker blir han sendt til Nord-Norge i 1940 for å frelse nordmennene, urgermanerne,  fra kommunismen. De åra han tilbringer i Finnmark, gir han ny innsikt.  Krigen handler om helt andre ting, og den har ingen helter, bare død og lidelse.  Han møter ei norsk jente, Synnøve, og de blir glade i hverandre. Synnøve får prestestudenten Kurt til å gi opp sølibatet. 

Dette er historien om de to, om umulig kjærlighet, om hun som ble definert som tyskertøs, og om han som måtte forlate henne når krigen var slutt.  Men historien har en rekke andre elementer også.  Norske Julie er den som forteller og driver historien framover, dels gjennom brevene Kurt har skrevet til henne, dels ved at hun leter fram flere opplysninger i klosteret i Melk i Østerrike, der Kurt bodde og arbeidet de siste tiårene av livet sitt. I dette arbeidet kommer hun over en annen grusom "hemmelighet", en skamplett for byen Melk, en historie de aller fleste i byen har satt strek over og vært flinke til å glemme.

Julie er filmskaper, og hun vil lage film av historien om Kurt og Synnøve.  I romanen skriver hun stadig utkast til scener hun vil filme. Det synes jeg blir en slags påklistret greie som bare forstyrrer og tar fokus bort fra den interessante delen av historien.  Dette grepet fører også til at historien blir unødig oppstykket og vanskelig å følge.  Jeg holdt egentlig på å gi opp boka etter  noen få sider på grunn av dette, men er svær glad for at jeg fortsatte!

Sigrun Slapgard er kjent som journalist i NRKs utenriksredaksjon, men hun har også skrevet flere bøker, blant annet en biografi om Sigrid Undset.  "Paradishagen" er hennes første skjønnlitterære bok. Hun sier sjøl at hun fikk denne historien om Kurt opp i hendene, den bygger altså på faktiske hendelser, og en trenger ikke være "Se og Hør"-reporter for å se likheten mellom hovedpersonen Julie og Sigrun Slapgard sjøl.  

Sigrun Slapgard har skrevet en "oppfølger", "Englestien", som også handler om Julie og familien hennes, men som står på egne bein og kan leses uavhengig av "Paradishagen".

Se og hør Slapgard fortelle om boka her.
                                                                      Inger Marie Bergene, Stor-Elvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar