søndag 2. februar 2014

Et annerledes hjem

Over det kinesiske hav - 'Over det kinesiske hav' kommer ut på Tiden forlag i dag. - Foto: Tiden forlag / Tenk deg at hjemmet ditt er en slags mini-institusjon der du i tillegg til mor, far og veslesøster deler plassen med tre menn med sinnslidelser av varierende styrke. Så kommer det på toppen av dette en søskenflokk med fem barn flyttende inn. Åndssvake ble de kalt på 40- og 50-tallet - i dag ville vi nok heller ha brukt uttrykk som "utsatte for omsorgssvikt", ressurssvake, miljøskadde, understimulerte om de fem søsknene... Uansett, det blir et spesielt hjem ut av dette, der beboerne må innrette seg etter hverandre. Tette bånd oppstår på tvers av alle begrensninger.

I dette hjemmet et sted på Sørlandet vokser altså hovedpersonen i boka opp. Vi møter han som godt voksen mann når han rydder i huset etter at foreldrene  er døde. Tankene vandrer tilbake til barneåra.  Mor og far var henholdsvis sjukepleier og diakon. De traff hverandre mens de begge jobbet på Dikemark, og erfaringene deres derfra kombinert med en sterk og fordomsfri gudstro, fikk dem til å bygge et hus som både kunne romme deres egen familie og noen av dem som trengte særlig hjelp og tilsyn.

Det ble et levebrød for dem, selvfølgelig, men mye mer enn det. Gaute Heivoll skildrer det indre livet i det romslige huset uten store ord og fakter, men "Over det kinesiske hav" er likevel en intens fortelling. Som vanlig er med Heivolls bøker, er også denne bygd på virkelige hendelser.  Jeg  kjenner at jeg får stor respekt for en forfatter som klarer å formidle historiene til de "åndssvake" med så stor verdighet og varme.  Han gjør ikke noen av dem som bor i huset til helter eller "bedre" mennesker enn de er, men han har en forståelse for og en kjærlighet til personene som smitter over på leseren.

Noen mener at boka er for stillestående, at den aldri tar av.  Jeg er altså ikke enig i det.  Noen actionroman er det såvisst ikke, men det skjer mye både på det indre og ytre plan.  Ei alvorlig ulykke får store konsekvenser for så å si alle som bor i huset.

Her kan du høre Gaute Heivoll lese fra boka.
                                                                    
                                                                       Inger Marie Bergene, Stor-Elvdal bibliotek

1 kommentar:

  1. Jeg likte også denne boka veldig godt. Føler at Heivoll er tilbake der han var da han skrev den fortreffelige boka "Før jeg brenner ned"

    SvarSlett