torsdag 26. desember 2013

Om å gå sine egne veier


Beth Hoffmann: "Antikvitetshandleren i Charleston"

Årets siste bok blir en historie om å ta egen valg og om å ikke miste håpet.
Påvirket av massive reklamekampanjer og låneres forespørsler, ble jeg litt nysgjerrig på denne boka.
Allerede som barn oppdager Teddi Overman sin interesse og ikke minst evne for å restaurere ødelagte antikviteter. 
Moren insisterer på at hun bør få seg en skikkelig utdannelse, men Teddi holder på sitt. En tilfeldig bekjentskap hjelper henne til å sette i gang, og hun flytter tidlig hjemmefra til Charleston for å gjøre sin store drøm til virkelighet: Å åpne en antikvitetshandel som også tar på seg reparasjoner.

Teddi kommer fra en gård i Kentucky og hun vokser opp med foreldre og en yngre bror som hun er veldig knyttet til. Broren Josh er en naturens mann og lever for de ville dyrenes ve og vel. Men en dag forsvinner han. Han legger igjen en lapp hvor
det står «Ikke let etter meg», og familien får aldri vite hvor han drar, hva som skjer og ikke minst hvorfor han drar. De bare vet at han har forsvunnet i villmarka.


Dette blir liggende som en stor sorg over Teddis liv, og håpet om at han lever slukkes aldri. 
Da hun får første signal om at han er i live, reiser hun hjem for å forsone seg med en istykkerrevet familie, og for å finne seg selv igjen.
Dette er en bok om relasjoner, drømmer, motgang, forståelse og håp.
Hvorfor handler vi som vi gjør er en rød tråd i denne historien. Forholdet mellom mor og datter er ikke av det beste slaget. Teddi og moren er absolutt ikke på bølgelengde. Moren og hennes mor igjen, har også hatt sine disputter. For Teddi er faren basen, men det viser seg at heller ikke han har gått fri for livets grusomheter. Som krigsveteran bærer han på mye som datteren aldri har visst noe om. Ødelagte antikviteter kan repareres og pusses opp. Men hva med ødelagte liv og relasjoner?

Anbefalt ev Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar