torsdag 12. desember 2013

Årets norske fantasy

Odinsbarn er den første boken i en planlagt fantasy-trilogi kalt Ravneringene, skrevet av Siri Pettersen. Ikke lest noe av henne før? Det er ikke så rart, for dette er hennes skjønnlitterære debut - selv om jeg har en distinkt følelse av at ideen om denne romanserien har godgjort seg i forfatterens hode og hjerte i flere år, for nå endelig å bli forløst. Og det på en fantastisk måte!

Bokas hovedperson er 15 vintre gamle Hirka, som bor sammen med faren sin i ei fattigslig koie i verdenen Ym. Fra første side forstår vi at dette er ei usedvanlig jente, egenrådig og med et eksepsjonelt mot - men det som i størst grad skiller henne fra de andre ymsætlingene, er mangelen på hale. Selv om Hirka er blitt fortalt at hun mistet halen i et ulveangrep da hun var spedbarn, aner vi at det er en grunnleggende annerledeshet som preger henne. Dette er noe hun selv ikke er klar over, men når faren etterhvert blir nødt til å fortelle henne sannheten, raser verden som hun kjenner den sammen: far er ikke far, hun er ikke av ymsætt og har dermed aldri hatt noen hale - det hun imidlertid er, representerer det som folk i Ymslanda frykter mest, og som hittil bare har vært en myte: et odinsbarn, som fryktes å ha evnen til å spre Råta.

I en verden hvor samfunnet er bygd opp rundt utvalgte makthavere i "Rådet" og blind tro på den allmektige ravnen, "Seeren", er Hirka den styggedommen som Rådet er forpliktet til å utradere for å gjenoppbygge stabilitet. Hirka blir dermed drevet på flukt; en reise som blant annet involverer den forgudede adelssønnen Rime, en råtnende rådsmann, og Hirkas trofaste følgesvenn, ravnen Kuro.

Denne boka favner i det hele tatt så vidt og er så kompleks, at det ikke er mulig å gi et tilfredsstillende, kort referat av den. Noe jeg imidlertid kan si, er at du her får en episk leseopplevelse, full av overraskelser og rå detaljer. Leseren blir presentert for et helt særegent og helstøpt univers, inspirert av norrøn mytologi, som sammen med handlingen gjør boken uimotståelig spennende. Det visuelle knyttet til serien er prikken over i'en - det enkle, men utrykksfulle ravnemerket. Det finnes også en egen nettside for serien Ravneringene, som du kan sjekke ut her.

Når det nå nærmer seg jul, kan jeg ikke annet enn å pushe denne som et julegavetips - like gjerne til voksne lesere, som til moden ungdom (selv om boken markedsføres som en ungdomsroman). Noe jeg for min del ønsker meg til jul, er oppfølgeren, eller i det minste en slippdato - når kommer den?! Forventningene er skyhøye...

Nemi er også fan!


GOD JUL!


fra Iren Holte, Os bibliotek

1 kommentar: