torsdag 21. november 2013

Innsiktsfull rapport om samfunn i forandring

Jeg skulle anbefale novellesamlingen «Skinnende gull, glitrende smaragd» av kinesiske Yiyun Li denne gangen, men i den ene novella blir romanen «Sønner og elskere» av D.H.Lawrence, nevnt flere ganger. Det er en bok jeg ikke glømmer så fort, og som jeg vil benytte muligheten til å anbefale.


For å begynne med novellene så handler de om Kina i dag og i nær fortid. Interessant å lese. Forfatteren skriver om enkeltmennesket i samspill med et samfunn som egentlig har bestemt hvordan den enkelte skal være og oppføre seg og hva de skal mene. De 9 novellene gir oss et innblikk i et samfunn i forandring, et Kina med en rivende økonomisk utvikling som skaper nye og uventede situasjoner for den jevne kineser. Ikke like enkelt for alle. Men hvorfor trekke inn en roman av Lawrence? Jo, fordi i den første novellen av Yiyun Li er det ei ung jente som hver ettermiddag møter opp hos professor Shang. Hun er pensjonist, og har glede av å lære denne unge jenta engelsk ved å lese Dikcens, Hardy og yndlingsforfatteren Lawrence høyt for henne. Etter noen sider oversetter hun, men ettersom månedene går forstår jenta mer og mer engelsk. Både engelsken og det hun lærte av bøkene får stor betydning for hovedpersonen videre i livet.

Så tilbake til Lawrence og romanen «Sønner og elskere». Jeg leste den for noen år siden og Lawrence var virkelig en god beskriver av et samfunn i utvikling på godt og vondt. Den industrielle utviklingen i England var ingen dans på roser, og det er godt beskrevet i denne romanen.
Hvem har ikke sine drømmer og hvor lett blir de ikke knust av omgivelser som ikke forstår deg. Litt av det samme dukker opp i disse novellene. Det er ikke så enkelt å bryte ut av det mønsteret du er vokst opp i.
Både Li og Lawrence gir en innsiktsfull rapport om samfunn i forandring.

Anbefalt av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibloiotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar