torsdag 14. november 2013

Drømmen om et barn

"Snøbarnet" av Eowyn Ivey

Pakk deg inn i pledd og ha en deilig varm drikke klar. Vi skal til Alaska på 1920-tallet. Vær klar for en litterær reise til et barskt klima og en krevende tilværelse i en vill og vakker natur.  

Kan eventyr bli virkelighet? Mabel som vokste opp i et kultivert hjem, minnes med glede eventyret om Snøbarnet. Som voksen bor hun avsides til i Alaska sammen med sin mann Jack. De bor i trange kår med en drøm og å etablere et småbruk. For 10 år siden fødte hun et dødfødt barn. Sorgen over det døde barnet har aldri helt sluppet taket. I et innfall ved vinterens første snøfall, lager Mabel og Jack et barn i snøen. Neste morgen er snøbarnet borte, men i skogbrynet ser de en liten, blond jente som løper mellom trærne. Har snøbarnet blitt til et menneskebarn? Jenta kaller seg selv Faina og er et barn av skogen. På uforklarlig vis overlever hun i Alaskas villmark. Sakte med sikkert vinner hun Jack og Mabels tillit og blir som en datter for dem. Mabel er tilbøyelig å tro at hun er snøbarnet i eventyret, men Jack er den som finner ut sannheten om Faina.

Dette er en annerledes historie. Den er gripende og tragisk, men også vakker. Forfatteren som er opprinnelig journalist og fotograf, er født og oppvokst i Alaska. Hennes fotografiske blikk for natur og landskap kommer godt frem i romanen. Det er så man kjenner snøkrystallene rundt seg når man leser.
Dagbladets anmeldelse
Anbefalt av Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar