torsdag 29. august 2013

Det store århundretBrobyggerne av Jan Guillou

Brødrene Lauritz, Oscar og Sverre kommer fra et lite fiskevær på en øy utenfor Bergen. Faren blir tatt av havet og igjen sitter moren med tre sønner på ti, elleve og tolv år. Guttene har en onkel som er nestformann på et repslageri. Han får ordnet det slik at de kan begynne som repslagerlærlinger i Bergen, dermed blir det tre færre munner å mette, og kanskje også en liten inntekt etter hvert.

Guttene gjør det bra og allerede etter en uke på repslageriet blir det bestemt at de skal få betalt tidligere enn normalt. Men gleden er kortvarig. Det viser seg at guttene har sneket seg ut om natten, stjålet materialer og verktøy, og drevet med fantestreker. De blir prylt, avskjediget og sendt hjem.

Tilfeldighetene vil ha det til at arvingen av repslageriet kommer over arbeidsgjengen som skal rydde opp etter guttungene. Fantestreken viser seg å være en kopi av Gokstadskipet bygget nøyaktig i målestokk 1:5. Andersen, som er medlem av blant annet herreklubben Den gode Hensikt ordner det slik at guttene får stipend og kan begynne på ingeniørstudier i Dresden.

Og det er egentlig her historien begynner i Jan Guillous romanserie «Det store århundret». Guillous aller største prosjekt – beretningen om det europeiske 1900-tallet. Etter studiene blir guttene spredt over hele verden. I dette første bindet følger vi mest Lauritz og Oscar. Vi blir med på byggingen av Bergensbanen, og jernbanestrekningen mellom Dar es Salaam og Tanganyikasjøen i Afrika.

I bind to følger vi mest den tredje broren. Han havner i London sammen med sin venn ingeniørstudenten Lord Albert Manningham. Albert arver tittel og ansvar for slottet Manningham, og introduserer Sverre for kunstnerlivet i London.

Jeg er svak for Jan Guillou og han har nok en gang klart å fenge meg. Jeg venter i spenning på bind 3 som handler om livet i mellomkrigstida.

Anbefalt av Torstein Aasbrenn, Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar