torsdag 4. juli 2013

Livet og batteriene

"Adam og Eva" av Arto Paasilinna

Hva skjer når en lutfattig finne gjør århundrets oppdagelse?  Jo, det blir rimelig vilt, slik det ofte blir i Arto Paasilinnas bøker.  Liker du den finske forfatterens måte å skrive på, vil du trykke den siste boka hans til ditt bryst.  For her går det for seg, verden rundt, for ikke å si i hele verdensrommet.

Det går ikke spesielt bra med Adams Akkumulator og Batteri AS, som Aatami Rymättylä driver.  Han eksperimenterer seg bokstavelig talt ut av fabrikklokalet sitt - det smeller skikkelig, og hele verkstedet brenner ned.  Men hva gjør vel det, Aatami er på sporet!  Han er i ferd med å løse gåten og finne svaret på hele verdens energikrise.  Han har funnet opp et batteri, et tynt og lett ett, med enorm kapasitet.  Det vil revolusjonere verden.

Det gjør det da også, og samtidig blir selvfølgelig også Aatamis verden snudd på hodet.  Kom ikke og si at penger ikke betyr noe!  Sammen med den forfyllede - men dyktige - juristen Eva Kontupohja "gjør" han verden på sitt gavmilde vis.  Det er ikke risikofritt, for oljeindustrien ser på Aatamis batterier med stor skepsis. De oljeproduserende landene er villige til å sette i verk drastiske tiltak for å stoppe batteriproduksjonen.

Neida, dette er ingen thriller, det er en humoristisk og underfundig bok i ekte Paasilinna-stil.  Har du ikke lest noe av Paasilinna, sier du? Da er det på tide!  Men dette er nok ikke ei bok ALLE vil like. Men hadde du sansen for "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson, tror jeg du vil humre deg gjennom denne også.

Livet er rett og slett for kort til ikke å lese Arto Paasilinna! Nå har ikke jeg lest boka, jeg er blitt lest for, jeg har altså hørt på lydbok.  Kyrre Haugen Bakke er suveren oppleser, og det løfter opplevelsen.  Fin på ferieturen!

Anbefalt av Inger Marie Bergene, Rendalen bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar