torsdag 18. juli 2013

Ei bok om brodering? ... Skal jeg lese det??????????
JA! Victoria Hislops bok ”Tråden” er ei spennende, romantisk og lærerik bok. Les den!

Handlinga begynner i Thessaloníki  i 2007. En ung gresk mann, oppvokst i London, nå student i hjemlandet, får høre livshistorien til sine besteforeldre for første gang - en dramatisk historie om mennesker som er blitt drevet vekk fra sin elskede hjemby med makt og vold. Historien han blir fortalt gjør et uutslettelig inntrykk og får også store konsekvenser for hans egen fremtid.

Historien denne mannen blir fortalt, begynner i Thessaloníki i 1917. Den natten Dimitri Komninos blir født, raseres den multikulturelle byen Thessaloníki av en katastrofal brann. Fem år senere må en liten jente, Katerina, flykte til Hellas, da hjemmet hennes i Lilleasia blir ødelagt av den tyrkiske hæren. I kaoset om bord på båten kommer hun bort fra moren sin. Fra den dagen flettes livene til Dimitri og Katerina sammen.
Vi føres gjennom Hellas sin dramatiske historie med kriger og flyktningestrømmer som avløser hverandre. Kommunistpartiet kjemper  mot invasjonen fra Tyrkia, senere mot tyskerne under den andre verdenskrig, og så for demokrati i eget land. Her forstår en virkelig hvordan stormaktene og den europeiske historien kaster om på livene til det enkelte, vesle menneske og splitter familier. Lærerikt og interessant – også med tanke på dagens situasjon i Hellas.

Og broderinga? Mange kvinner lever av søm og brodering, og det er vesle Katerina som har et helt spesielt talent for brodering. Jeg synes det er et originalt og fascinerende å lese om hvordan Katerina utvikler og lever med sting, perler, kniplinger, blonder, figurer, symboler og farger. Det er vevd inn i den historiske fortellingen, og får etter hvert stor betydning – både for Katerina, for byen og nasjonen.Med sommerhilsen fra Anne Kristin Rødal, Os bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar