torsdag 27. juni 2013

"Utrolig-god-bok" av John Green

Ungdomsboka Faen ta skjebnen (eller The fault in our stars, som den heter på originalspråket) av John Green var en av fjorårets største amerikanske boksuksesser. Den fikk toppkarakterer av de anerkjente anmelderne, toppet salgslistene og ble av prestisjetunge Time Magazine kåret til årets beste skjønnlitterære bok i 2012, som første ungdomsbok noensinne. Etter mitt syn har den fortjent alt den har fått av utmerkelser, gode kritikker og høye salgstall - og selv om dette er en slik bok som man føler ikke blir ytt rettferdighet uansett hva som sies om den, forsøker jeg meg på en liten omtale her:

Historien som fortelles omhandler 16-årige Hazel Grace Lancaster og 17-årige Augustus Waters, som en dag møtes i en støttegruppe for kreftsyke ungdommer. Hazel har uhelbredelig kreft i skjoldbruskkjertelen med spredning til lungene, men lever på lånt tid da legene har funnet et middel som får utviklingen til å stagnere. Augustus er derimot ”ITK” (har ”Ingen Tegn til Kreft”), etter å ha amputert leggen som følge av beinkreft året før. De faller umiddelbart for hverandre. Til tross for Hazels skepsis, både til hvor lenge hun lever og til om kjekke Augustus virkelig kan like hennes ”kreftutseende”, utvikles forholdet deres.

Sentralt i dette forholdet står en intellektuell tiltrekning dem imellom, noe som gir seg uttrykk i deres felles fascinasjon og tilbedelse av boken ”En keiserlig smerte”. Den handler om en kreftsyk jente, men da den tilsynelatende midt i handlingen slutter, fører det dem ut på en reise for å finne ut av hva som skjer videre med aktørene - mens Hazel ennå har tid. Det involverer en begivenhetsrik tur til Amsterdam, samt den mildt sagt underlige forfatteren av En keiserlig smerte - før det hele ender i en helt uventet og hjerteskjærende handlingstvist.

Å komme over en bok som omtaler et så alvorlig tema på en så direkte måte som denne gjør, og som samtidig oppleves som både ærlig og lun, er ikke hverdagskost. Green makter med Faen ta skjebnen å formidle et imponerende spekter av følelser, hvor alt fra dødsangst til lykkerus er representert, ispedd ulike uttrykk for familie- og parkjærlighet der imellom.

I tillegg er måten historien fortelles på veldig jordnær, og tragedie og humor veves inn i hverandre på briljant vis. For eksempel har Hazel og Augustus en helt egen kreftsjargong når de kommuniserer (jf. ”ITK”), noe som både alminneliggjør kreft (de som er rammet lever jo med den hver dag) og gjør leseren oppmerksom på det tragiske i det hele. Replikkene er autentiske og gir karakterene identiteter som er til å ta og føle på - og bli ordentlig glad i. Teksten er i seg selv en fryd å lese; den er nyansert og velskrevet, og det at dette er en bok for ungdom er med på å sette fokuset på tema og de dype følelsene, snarere enn på innviklede plott og andre virkemidler typisk for voksenlitteratur. Det virker likevel desidert mest fornuftig å bytte ut betegnelsen "ungdomsbok” med ”utrolig-god-bok” i dette tilfellet, da denne boken føles for allmenngyldig til kun å appellere til én lesegruppe.

Det må jo sies at vi selvfølgelig er ulike i vår oppfatning angående bøker, såvel som alt annet. Når det er poengtert: Leser du denne uten både å ha dratt på smilebåndet og følt deg dypt rørt, skylder jeg deg en tier. Alle fra 14 år og oppover anbefales denne vakre leseopplevelsen!


Anbefalt av Iren Holte, Os bibliotek

PS: Litt malapropos, men verdt å nevne: Forfatteren John Green lager i samarbeid med sin bror Hank en videoblogg på Youtube, hvor alt mellom himmel og jord kommenteres snertent. Sjekk det ut her.


2 kommentarer:

  1. Fint lesetips og hjertens enig! hvordan får jeg fulgt bloggen deres? Finner bare mulighet til å følge enkeltinnlegg: eller er det jeg som ikke leter godt nok? Mvh Monica W, Ringsaker bibliotek.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå er det lagt inn mulighet til å abonnere på innlegg. Takk for innspill!

      Slett