torsdag 7. mars 2013

Pensjonistligaen slår til

Catharina Ingelman-Sundberg : Svindel og multelikør
Etter at Karin Brunk Holmqvists bøker har tatt leserne med storm, dukker det nå opp flere ekstra godt voksne helter i litteraturen. Ingelman-Sundbergs bidrag til sjangeren er en bok med både spenning, humor og snert. Pensjonistene i Svindel og multelikør bor på et privat aldershjem med det pompøse navnet Diamanten. De blir offer for en stadig mer kynisk behandling på grunn av stadige nye innsparinger. Maten er dårlig, de får bare to kopper kaffe for dagen, de får for lite mosjon og må legge seg kl. 20.00. Da låses  dørene. Alt dette fordi den rike eieren vil ha mer penger i egen lomme. Beboerne kommer fram til at forholdene faktisk må være mye bedre i et fengsel. Så får Märta en idé. Hva om de begår en forbrytelse for deretter å bli dømt og havne i fengsel!
Märta er hjernen bak det hele, og over noen glass med multelikør får hun med seg Stina, Riva, Lynet og Anna-Greta. De tenker som så at om Robin Hood kan, så kan de. De bestemmer seg for å «kidnappe» to malerier fra Nasjonalgalleriet. De saler sine rullatorer, rømmer fra hjemmet, tar inn på luksushotell og setter planen ut i livet. Tyveriet i seg selv blir vellykket, og vekker til dels beundring. Det er så elegant utført. Etter en tid så havner de i fengsel, men fengselstilværelsen blir noe annerledes enn de trodde. Der møter de de ekte kriminelle som mer enn gjerne vil dra nytte av pensjonistligaenes kunnskaper. Ut av dette kommer det en herlig røverhistorie med pensjonister med tæl i hovedrollen.

Det er så langt i mellom utgivelsene av gode humoristiske bøker. Denne tror jeg vil glede mange lesere framover. Bibliotektjänst i Sverige sier om boka at den humoristiske konsekvensen i galskapen minner om Arto Paasilinnas skrøner. For den som synes Holmvist gjorde narr av sine karakterer, så kan jeg love dere noe annet her. Denne gjengen er ikke tapt bak en stol, eller bak en rullator, for den saks skyld.
Dette er lettlest bok. Litterært sett er den ingen tungvekter, men handlingen er rett og slett festlig.

Anbefalt av Ellen Vibeke Nygjelten, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar