torsdag 31. januar 2013

Verdensredderne av Simon Stranger

For noen uker siden hørte jeg et interessant innslag om slaveri i Ekko på P2. Anledningen var 150-årsjubileet for at Lincoln avskaffet slaveriet i USA, men i studio snakket de også om slaveri i dag. 27 millioner mennesker lever fortsatt som slaver, kunne de fortelle. Det fikk meg til å tenke på en god og ikke minst tankevekkende (ungdoms)roman jeg nettopp har lest.
I "Verdensredderne" av norske Simon Stranger kan vi lese om 17 år gamle Emilie. Hun handler klær hos H&M da hun oppdager en gutt som klistrer noe på klærne i butikken:

Kos deg med t-skjorten.
Slavene som sydde den gjorde det ikke.
[verdensredderne.blogspot.com]

Verdensredderne viser seg å være en liten gruppe ungdommer som gjennom små men synlige aksjoner ønsker å sette søkelys på urettferdighet. Emilie blir snart tatt opp som medlem i gruppen, og blir kjent med ungdommer som står for noe helt annet enn hennes Bærumsvenner, men både gruppen og de nye vennene hun får der må hun holde hemmelig.

På den ene siden får vi følge Verdensreddernes planlegging og gjennomføring av aksjoner rettet mot barnearbeid i tekstilindustrien og sjokoladeindustrien, mot ulevelige arbeidsforhold for fabrikkansatte i Apples produksjonskjede, og mot en beryktet kyllingoppdretter… Samtidig får vi, gjennom korte avsnitt, fortellingen om de 12 år gamle barnearbeiderne Reena og Reza i Bangladesh. Reena syr klær for H&M – innelåst på en fabrikk hvor de ikke engang får pause for å gå på do.

Verdensredderne er en viktig bok for både unge og voksne, fordi den minner oss på hvor lite vi vet om hvem som jobber for at vi skal få billige klær, kakao, datautstyr og mye mer. Samtidig er den lett og lese og har et godt driv. Jeg er kjempeglad for at slike bøker finnes, for dette var en skikkelig tankevekker!


Bildet er hentet fra Cappelen Damms nettsider.


Anbefalt av Anne Thoresen, skolebibliotekar Alvdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar