torsdag 24. januar 2013

Skjønnhetens tyranni

"Uglies" av Scott Westerfeld
           
Denne boka kalles en dystopi. Noe som er det motsatte av en utopi. En dystopi er en uønsket samfunnsmodell. Dystopiene er en forholdsvis ny litterær genre, som handler om en ny verdensorden som lages etter at menneskene har laget kaos av den verden vi lever i, i dag.

Tally er snart 16 år. Om noen uker vil hun få gjennomført en plastisk-kirurgisk operasjon som vil forandre henne fra å være en barnslig ”stygging” til en slående skjønnhet. Etterpå får hun bo i hightech-paradiset hvor det eneste de gjør er å ha det mest mulig gøy. Det å skaffe seg jobb trenger de faktisk ikke å tenke på før de er ca. 40-50 år. Alle 16åringer går igjennom denne operasjonen, og alle blir seende helt like ut. Det er en standard for hva som defineres som skjønnhet.
Folk blir i denne verden kalt ”stygginger” ”midtpeninger” og ”peninger”
Alt er laget av kunstig materiale, så det ikke skal ødelegge naturen, for den har menneskene, de såkalte «rustlinger» klart å ødelegge for flere hundre år siden.

Nå er Tally en av de siste 16-åringene som venter på operasjon, og hun føler seg ensom. En dag møter hun Shay, en annen 16-åring som snart skal opereres. Shay vil ikke opereres. Hun synes ikke noe om at folk skal tvinges inn i en standard.
Shay har hørt om et sted som kalles Røyk som folk som ikke vil opereres rømmer til. Røyk skal være en ulovlig verden på siden av hichtech-samfunnet de kjenner til. Er dette sant eller er det bare fantasier? Før operasjonen rømmer Shay for å finne Røyk.
Tally har også lyst til det, men vet ikke hva hun skal gjøre. Hun blir hentet til operasjon, men myndighetene har funnet ut at Tally vet noe om Røyk og de vil ha tak i både Shay og Røyks leder, David. Myndighetene gir henne et valg. Enten drar hun for å finne Shay og Røyk, ellers så får hun aldri noen operasjon og må forbli en stygging resten av livet. Altså en outsider.
Tally oppdager en helt ny side av pen-verdenen, en farlig og skremmende virkelighet.
Scott Westerfeld er av bloggere kåret til en av verdens mest innflytelsesrike Ungdomsbokforfattere det siste tiåret.
Uglies er første bok i en trilogi som undersøker meningen med skjønnhet., individualitet og bedrag. Dette er en spennende og tankevekkende bok, vel egnet for diskusjon i en skoleklasse på ungdomskolen og i den videregående skolen.

Anbefalt av Ellen Vibeke, Tolga bibliotek
Forfatterens bloggside

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar