torsdag 6. desember 2012

6.desember : Jeg nekter av Per Petterson


Er du klar for å lese en oppvekstroman med personskildringer du sent glemmer? Da må du lese Per Pettersons roman "Jeg nekter".
 
Bokas hovedpersoner er de to bestevennene Tommy og Jim som vokser opp på det lille tettstedet Mørk, ikke så langt fra Lillestrøm, på begynnelsen av 1970-tallet. Jim bor alene med sin kristne mor og har ingen kjent far. Tommy bor sammen med en voldelig far og tre yngre søsken. Mor stikker av fra familien. Vi treffer Tommy og Jim i ulike faser av livene deres, i nåtid (2006) og  tilbake til 1962.
 
I bokas åpningsscene møtes Tommy og Jim tilfeldig en tidlig morgen på brua over til Ulvøya i Oslo. De har ikke sett hverandre på trettifem år. Jim står på brua og fisker, med utslitt jakke, frynsete nerver og på randen av forfall, mens Tommy har slått seg opp og kommer kjørende i sin nye Mercedes. Hvordan gikk det til at rollene ble snudd? Hva skjedde egentlig den gang den ene fikk for seg at et vennskap måtte fortjenes?
 
Tommy og Jim var en gang uatskillelige bestekamerater, og under oppveksten var det ingen av dem som ville trodd at deres veier skulle skilles. Men så går det med dem som så mange andre barndomsvenner. De voksne gjør sine valg, det skjer uforutsette ting og det tette vennskapsbåndet brytes.
 
Per Pettersons skildring av Tommy og hans tre søsken og deres opplevelser av svik, vold og foreldreløshet  er hjerteskjærende og mesterlig fortalt. Han skaper personer du ikke klarer å riste av deg!  Per Petterson ble nylig tildelt Bokhandlerprisen for boka.
 
"Jeg nekter" er ikke en sentimental bok, det er en bok med humoristiske glimt som forteller at så lenge det er liv er det håp.   Bare MÅ leses!

Anbefalt av Tone T. Stræte, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar