lørdag 15. desember 2012

15. desember: Nisser av Kjell E. Midthun


Tror du på nissen? Dersom du leser denne boka har du muligheten til å la deg overbevise om at han finnes. Kjell E. Midthun presenterer i denne boka gardsnisser, bynisser og sjønisser. Han tegner den ekte norske nissen og en ser at han er glad i nissen. Vi finner nissene i kjente omgivelser. I Tylldalen og Fådalen, på Røros og i Sollia. Kjell E. Midthun forteller i boka at 18 år gammel flyttet han på hybel på Tynset, siden til Røros. I disse traktene ble han kjent med folk som trodde på nissen – «og kanskje er de der ennå?» som han sier. Han oppsøker miljøer der han tror han kan få denne «nissefornemmelsen» og da blir nissene han tegner troverdige.

Midthun har invitert med seg fire forfattere til å skrive i boka. Holger Koefod forteller nissens historie i Norge og litt fra andre land som også har nisser eller julenissen. Han skriver blant annet at under krigen hadde Norge sin «norskeste nisse». Koefod tar også for seg de mest kjente nissekortkunstnerne fra Nils Bergslien til Kjell Aukrust.

Så kommer Gro Dahle med sine nissebetraktninger. Det er ikke alltid like lett, sier nissen i hennes historie. «For skal vi være her må vi bli trodd på».

Jørgen Norheim levde sine første år i Sollia, men som sønn av presten skulle en ikke tro på nissen skriver han. Han skriver om det å kjenne seg igjen i omgivelsene som Midthuns nisser er plassert i. «Han brakte meg tilbake til barndommens rike, til eventyret» skriver Norheim.

Boka avslutter med Odd Børretzen som forteller ei ellevill historie fra nissens besøk om bord i båten hans en gang han seilte fra Oslo til Lillesand. Han manglet ikke troen på at nissen var sammen med han på turen.

Dette er ei ypperlig bok å ta med seg i sofakroken en kald romjulsdag. God lesning og God Jul!

Ønskes dere av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibliotek.

1 kommentar:

  1. Veldig koselig bok! Støtter Britt som anbefaler denne. Den ble anskaffet i september og står i hylla med forfatterens håndskrevne hilsen og signatur. :-) God jul til alle bloggerne her! Hilsen Kirsten, bibliotekar, NØVGS.

    SvarSlett