fredag 14. desember 2012

14. desember: “Bli hvis du kan. Reis hvis du må.” av Helga Flatland

Jeg har flere nære venner som har sønner som har vervet seg til de norske styrkene i Afghanistan, og hver gang lurer jeg på hvorfor. Hva er det som får unge gutter i fredelige Norge til å velge fare framfor trygghet?

Boka til Helga Flatland handler om nettopp det. Om tre barndomsvenner fra ei lita bygd som drar til Afghanistan. Om de forskjellige grunnene til at de drar. Om vennskapet og samholdet dem imellom. Om dem som blir igjen. Om sorgen og savnet hos familie og venner når det viser seg at ingen av de tre kommer tilbake i live.

Boka traff meg midt i magen. Ikke bare fordi problematikken var så kjent, men også fordi Helga Flatland skriver så godt. Hun skifter stadig synsvinkel og lar de forskjellige hovedpersonene få hvert sitt kapitel der de er jeg-person. Dermed får vi flere versjoner av samme hendelse, og det utfyller bildet, gjør at vi stadig forstår mer av både guttene som drar i krigen og menneskene rundt dem.

Helga Flatland har skrevet en oppfølger, "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake". Den handler om ungdommene som var igjen i bygda, om hvordan de klarer å fortsette sine liv i skyggen av sorgen og katastrofen. Jeg har ikke lest oppfølgeren ennå, men den står så absolutt på leselista mi!

Helga Flatland fikk forøvrig både Ungdommens kritikerpris, Tarjei Vesaas' debutantpris og Aschehougs debutantpris for boka, så det er mange andre som har likt boka også!

Se forfatteren presentere boka: http://www.youtube.com/watch?v=a6YURRTCD24

Eller hør: http://www.aschehoug.no/content/redirect/?marketplaceId=100&languageId=1&contentItemId=28914466

Anbefalt av Inger Marie Bergene, Rendalen bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar