lørdag 1. desember 2012

1. desember: Julebrevpikene av Karin Bjørset Persen


Er du en av dem som skriver utførlige julebrev til slekt og venner? Faller du for fristelsen til å pynte på hendelsene fra året som har gått, slik at både du og dine framstår som vellykkede, veltrente og lykkelige? Da kan du ha godt av å lese Karin Bjørset Persens festlige roman “Julebrevpikene”!

Fem damer i Finnmark er lei av å bli servert den redigerte virkeligheten på Twitter, facebook og altså i julebrev. Det topper seg når jordnære Magnhild får et førjulsbrev fra sin perfekte søster Magdalena, som bor sørpå med sin betydningsfulle ektemann og Synnøve Solbakken-kloninger av noen døtre. Hun deler brevet med venninnene sine, og de bestemmer seg for at nok er nok: “Vi holder hverandre nede gjennom å innbille hverandre at vi er så kvalmende perfekte”, skriver damene i et leserinnlegg i lokalavisa, og de følger opp med å skrive sine egne, ærlige julebrev. Etter hvert som brevene kommer på trykk, tar farsotten av, og avisa dynges ned av lesernes ærlige julebrev. Dagbladet og VG fanger opp saken, og plutselig sitter Julebrevpikene i God morgen Norges studio. Den lille hjembygda Bjørkvik settes på kartet, og damene blir rikskjendiser for en kort stund. Støtten de får er både rørende og overveldende, og de har nærmest satt i gang en folkeaksjon for ærlige julebrev.

På hjemmebane går dagene fort mot jul, og Magnhild gruer seg til Magdalena og familien skal komme på juleferie. Konfrontasjonen mellom søstrene blir et vendepunkt, og etter en heidundrende fest på lokalet, ordner ting seg til det beste for de fleste i bygda.

Dette kan trygt kalles en feelgood-roman. Her er det mye tull og tøys, selvironi og friske kommentarer. Finnmark er en fin ramme rundt handlingen, selv om dette kunne forgått nesten hvor som helst i utkant-Norge, kanskje til og med i Nord-Østerdalen? Forfatteren skriver godt, det er muntert og lett å lese. Budskapet er imidlertid ikke tull: Ikke vær så redd for å være ærlig, våg å vise fram dine bekymringer og svakheter. Likevel er det viktig å ha et filter, for som Julebrevpikene sier: ”Ærlighet med kjærlighet!”

Anbefalt av Sigrun Selboe, Os bibliotek - Bjørnsons minde

1 kommentar: