fredag 3. desember 2010

Innfødte skrik av Håvard Rem


De fleste musikkinteresserte i min alder - ikke 30 riktig ennå - tenkte vel ikke på Norge som noen stor musikknasjon før det nye årtusenet kom og brakte med seg et A-lag uten sidestykke av artister. Jeg tenker på Kaizers, Röyksopp, Marit Larsen, megaprodusentene i Stargate og så videre, artister som gjorde frasen "bra til å være norsk" fullstendig irrelevant. Men trekker vi blikket vekk fra mainstreamen hadde Norge i over tjue år allerede vært en internasjonalt beryktet og bejublet musikknasjon innen en bestemt sjanger - svartmetallen. Rems bok er en av de første om emnet rettet mot folk som står utenfor miljøet, som jo er de aller fleste av oss. Vi har vel alle hørt om Burzum, men hvor mange av oss har faktisk hørt på musikken - eller noe ønske om å høre den i det hele tatt?

Innfødte skrik er en morsom bok å lese. Rem bruker fanzines og musikkmagasiner fra gullalderen på nittitallet i tillegg til de mer tabloide oppslagene i media, han snakker med utøverne og ildsjelene, han snakker med fans fra hele verden (inkludert et minneverdig besøk til en musikkbutikk viet norsk svartmetall i Beijing). Alt hva man vagt forbinder med svartmetallen - satanisme, greven, etc - blir grundig diskutert og belyst. Rem er ikke en objektiv forteller. Han er ikke en del av miljøet men har tydeligvis gjort en stor innsats for å prøve å forstå tåkeskogen av forskjellige undersjangere som metallmiljøet opererer med, og for å forstå selve musikken og hva den betyr for utøverne og fansen. Da boken kom ut ble Rem beskyldt for synsing, og kanskje han til tider trekker narrativer og skaper mytologier der det ikke er så veldig mye grunnlag for det. Men i min mening gir dette boken et driv, og røde tråder det er lette å følge og lov å være uenig med.

Jeg synes Innfødte skrik en underholdende, velskrevet, grundig og spennende bok om det kanskje viktigste kapittelet i norsk musikkhistorie. Men jeg har fremdeles ikke lyst til å høre på Burzum.

Elin, skolebibliotekar i Alvdal

Er boka inne på biblioteket: Tynset / Alvdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar