søndag 5. september 2010

Forberedelsen av Roda Ahmed


I 2008 debuterte den norske forfatteren Roda Ahmed med boka Forberedelsen.

Roda, har somaliske foreldre og kom til Norge som 7 åring. Debutboken er et viktig bidrag til stemmer som kan fortelle om hvordan det er å vokse opp i Norge med bakgrunn i en annen kultur.

Boka handler om å være andregenerasjons innvandrerjente i Norge i dag, om konflikten mellom å vokse opp med røtter i en kultur og liv i en annen.

I boka blir vi kjent med Zara som vokser opp med somaliske tradisjoner hjem og med en norsk hverdag på skolen. Starten av boka gir en kort innføring i hennes første 16 år i Norge. Når vi blir bedre kjent med Zara skal hun begynne på videregående til høsten og får først nå forståelsen av at foreldrene vil at hun skal følge deres tradisjoner. Faren er lege ved Ullevål, moren er hjemmeværende, hun er nr. 3 i en søskenflokk på 4. De to eldste er allerede gift med partnere som foreldrene har valgt. Dette vil ikke Zara, og en dag møter hun en gutt fra Ås som hun forelsker seg i og dermed begynner et dobbeltliv. Hjemme tør hun ikke fortelle om dette og ute er hun livredd for å treffe noen som kjenner henne, og som kan sladre til foreldrene.

Det hele topper seg da de er i London i begravelsen etter mormoren. Men som det står i boka, bestemoren var en viktig person for Zara, av henne hadde hun lært om Somalia, om landets myter og tradisjoner, og om hvordan det var for bestemoren å vokse opp der. Men hun hadde også lært av bestemoren at hun skulle ta selvstendige valg og avgjørelser.

Les boka og bli kjent med Zara og gjennom det med mange andre som sikkert har opplevd det samme som henne.

Britt, Alvdal bibliotek

Se om boka er inne på biblioteket på Tynset / Alvdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar