søndag 5. september 2010

DARLAH – 172 timer på månen av Johan Harstad


Først og fremst - blir du lett skremt? Lar du deg overbevise av konspirasjonsteorier og tror verdensrommet kan være fullt av ukjente redsler? Da spørs det om du noensinne får sove igjen etter å ha lest DARLAH, som likner mer på klassiske skrekkfilmer som John Carpenters The Thing og George Romeros Night of the Living Dead enn noen annen ungdomsbok jeg kommer på i farta. Dette er noe så sjeldent som en norsk science fiction grøsser som kan konkurrere med det beste på det internasjonale markedet.

Premisset er enkelt og rotfesta i det virkelige liv: hvorfor har det ikke vært noen på månen siden den siste ekspedisjonen i 1974? Herfra fletter Harstad fakta og fiksjon sammen til historien om tre ungdommer som vinner et internasjonalt NASA-lotteri, et PR-stunt fra en institusjon i pengemangel. Premien er å bli astronauter på den første måneferden på mer enn 35 år. Vinnerne er norske, pønkete Mia, franske og kjærlighetssyke Antoine, og japanske Midori som bare vil så langt vekk fra Japan som overhodet mulig - gjerne helt til månen. Både leseren og ungdommene skjønner riktig nok snart at her er det et eller annet som skurrer, og den som leser får se hvorfor det er best å holde seg så langt unna månen som mulig.

DARLAH er en bok jeg vil anbefale varmt til elever fra ungdomsskolen og oppover, men også til voksne som liker skumle fortellinger og god, intelligent science fiction. Harstad er helt klart stor fan selv og det er flust med nerdereferanser bare de mest innhuga av oss vil ta, uten at det går utover historien som helhet.

Tør du? I så fall er dette en tur til månen du neppe vil glemme!

Elin, skolebibliotekar i Alvdal

Er boka inne på biblioteket på Tynset / Alvdal

1 kommentar:

  1. En bra bok! Kan i grunnen anbefale alt av Harstad, men for elever i skoleverket er dette en fin bok!

    SvarSlett