søndag 5. september 2010

1984 av George Orwell


Boken ble første gang utgitt i 1949 og er senere kommet i nye opplag en rekke ganger. 1984 er en fremtidsroman, hvor Orwell beskriver et totalitært system, der befolkningen så å si lever uten rettigheter, og under konstant overvåkning.

I boken er verden delt inn i 3 supermakter, vi følger hovedpersonen Winston Smith i den delen som kalles Oseania. Befolkningen er delt inn i tre grupper; Det indre parti, en liten gruppe som sitter med makten. Det ytre parti, hvor spesielt utvalgte får lov til å arbeide med saker som angår partiet, Winston Smith er en av disse. Og proletarene, som lever på bunnen av samfunnet.

Partiet endrer fortløpende all informasjon, slik at partiet aldri har, eller vil, ta feil. Alle avisutklipp, intervjuer osv. kan bli endret etter partiets ønsker. Dette har pågått så lenge at størsteparten av befolkningen ikke lenger legger merke til disse endringene, unntatt Winston. Men i og med at han tror han er den eneste som legger merke til disse endringene, lurer han på om han selv er gal, helt til han møter O’Brien. O’Brien arbeider i en slags motstandsgruppe, og Winston blir med for å arbeide mot partiet.

Boken har fått mye oppmerksomhet fordi den beskriver et overvåkningssamfunn, som mange mener at vi er i ferd med å bevege oss inn med dagens informasjonssamfunn. 1984 er flere ganger blitt trukket frem som skrekk og advarsel på hvordan det en dag kan bli, hvis overvåkningen av informasjon tar overhånd.

1984 er en god, og samtidig litt skremmende bok!

Torstein, Alvdal bibliotek

Se om boka er inne på biblioteket Tynset / Alvdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar