tirsdag 1. juni 2010

Wegelius: Legenden om Sally Jones


«Fortellingen begynner en tropisk uværsnatt for rundt hundre år siden. Da fødes en gorillaunge dypt i den afrikanske regnskogen. Verken måne eller stjerner lyser denne natten. Derfor spår flokkens eldste at den nyfødte kommer til å rammes av mange ulykker i fremtiden.»

Slik starter gorillaen Sally Jones farefulle ferd gjennom livet. I denne boka blir vi tatt med på eventyr rundt i verden og i ulike verdener. Vi får oppleve storbyer som Istanbul og New York, og vi reiser med lastebåter på verdenshavene. Vi kommer til jungelen på Borneo og i Afrika, og vi sitter innesperret på ulike zoologiske hager og på sirkus.

Boka er ei røverhistorie der den ene usannsynlige hendelsen skjer etter den andre, samtidig som alt henger sammen på et underlig vis. Sally Jones, prisgitt sin skjebne, blir ført rundt jorda der de fleste er ute etter å utnytte henne til egen vinning. Først sent i livet begynner Sally Jones å ta sine egne valg, noe som bidrar til at hun omsider finner ekte vennskap og samhold.

Dette er en bok hvor de stemningsfulle illustrasjonene er like viktige som teksten, og de to utfyller hverandre på en god måte. En voksen leser vil finne mange underholdende assosiasjoner blant annet til filmeventyr i illustrasjonene.

Forlaget anbefaler boken til aldersgruppen 9-12 år, men jeg tror denne boken kan være fasinerende uavhengig av hvor ung eller gammel man er.

Boken fikk den svenske Augustprisen i 2008.

Ellen, Tynset bibliotek

Se om boka er inne: Tynset bibliotek / Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar