torsdag 17. juni 2010

Løes: Tilstrekkelig vakkert


Dette er ei bok om to jenter på 17 år, Jenny og Johanne. Johanne bor hjemme hos faren sin og har en to år gammel datter, mens Jenny bor sammen med moren sin som hun ikke kommer særlig godt overens med. Johanne er alvorlig syk og skal dø, mens Jenny har psykiske problemer, driver med selvskading og vil dø. Jenny begynner å skrive til Johanne etter å ha lest om henne i en avisreportasje. Og det er denne brevvekslingen mellom jentene som er rammen for boka. Første del av boka er Johannes brev til Jenny og andre del av boka er Jennys brev til Johanne. I brevene blir vi godt kjent med jentene fordi de har hver sin tydelige stemme og særegne skrivestil. Her får vi innblikk i jentenes ulike syn på det å dø, der den ene faktisk ønsker det og den andre må innfinne seg med at det er realiteten. De har altså svært ulikt syn på både døden og livet.

Det er ei gripende og vakker bok om et alvorlig tema. Likevel så er ikke boka bare trist. Den er fri for sentimentalitet, og døden blir omtalt som høyst naturlig. Men man blir ofte sittende med en tåre i øyekroken fordi den berører og får en til å tenke. Kanskje kan man få et nytt syn på døden og livet etter å ha lest den.

Synne Sun Løes vant Brageprisen for sin forrige ungdomsroman Å spise blomster til frokost i 2002. Denne boka ble også nominert til Norsk litteraturkritikerlags barnebokpris.

Boka anbefales til ungdom fra 15 år og oppover.

Se om boka er inne på Tynset bibliotek / Alvdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar