torsdag 20. februar 2020

Kjærligheten kan få ufattelige konsekvenser

Tittel: Langsomt lukker jeg døren  Forfatter: Linda Olsson Forlag: Vigmostad Bjørke Utgivelsesdato: 2020 

Endelig en ny roman fra en av mine favorittforfattere. Linda Olsson, forfatteren bak “La meg synge deg stille sanger”, som har satt sine spor hos mang en leser, har skrevet en aldeles nydelig roman om sorg, tap og kjærlighet i et langsomt tempo. 

På Hamilton Beach sitter det hver ettermiddag en godt voksen kvinne og ser utover havet, før hun en dag sitter der for siste gang. Hun har pakket tingene sine, gitt bort huset til en ung mann og hans lille datter og legger ut på en reise i et forsøk på å finne tilbake til seg selv. Kvinnen heter Helga. Helga møtte, etter mange år alene, sin store kjærlighet i Paris. Dette møtet ble starten på en ekte og enestående kjærlighetshistorie, som får enorme konsekvenser for Helgas liv når katastrofen inntreffer på verst mulig tenkelige måte. I romanen følger vi Helga i veien tilbake til livet etter den katastrofale hendelsen som la livet hennes i grus.  

Jeg skal innrømme at jeg slet litt med å komme inn i handlingen i denne boken, men etter å ha brukt litt tid på de første 50 sidene skjedde det noe. Plutselig var det som om jeg forsto hvordan denne boken skulle leses og da ble jeg virkelig grepet av historien. Som tittelen sier, er dette en langsom fortelling, men det er også en rørende, vakker og sår fortelling, skrevet på et stillferdig språk, som virkelig står til forventningene, hvis du bare tar deg tid 😊.  
  
Skrevet av Mari Snortheim, Tolga bibliotek 

torsdag 13. februar 2020

Det er sunt å være sint


Om muser og menn av Marta Breen. Spartacus, 2019

Hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? Ikke så veldig, konkluderer Marta Breen.

«Kvinnekampen har i stor grad handlet om å bryte seg inn i menns lukkede rom – enten det er i arbeidslivet, politikken, utelivet, idretten eller kunsten. De kvinnene som har gått foran og sparket inn dørene, har ofte gjort det med store personlige omkostninger.»

I sin bok «Om muser og menn» kler Marta Breen grundig av kulturmannen. Forfatteren medgir at hun selv har en 200 kvadratmeter stor stuga i Värmland hvor hun kan jobbe i fred og ro. Altså et paradoks når hun skriver om kvinners manglende rom. Men en skal ikke lese langt i boka før eksemplene kommer på rekke og rad, morsomme anekdoter om eksentriske diktere og underdanige hustruer. Den myteomspunne kulturmannen viser seg å hatt god hjelp av sine koner som gjerne fungerte som både ubetalte sekretærer, korrekturlesere, tjenestepiker og butlere.

Kvinnelige forfattere som Sigrid Undset, Hulda Garborg og Halldis Moren Vesaas derimot, måtte finne plass til å skrive ved kjøkkenbordet innimellom barnepass og huslige plikter. Dette er riktignok noen år siden, og vi er vel alle enige om at kvinnene har hatt en hard kamp for å bli sidestilt med mennene. Men er de det? -  Nei, ennå er det en bit igjen, påpeker Breen. Hør f. eks på dette: «Enten du kler deg naken, slåss, røyker, banner, raper, fiser eller går på fylla og spyr på skoa dine på en offentlig plass, er det verre når kvinner gjør det. Dårlig stil, frekkhet, og evnen til å gi F er fortsatt mannens privilegium» Sissel Hoffengh, journalist i Dagbladet.

Jeg må nok med et lite sukk innrømme at stjernene hos mine tidligere favoritter som Th. Kittelsen og André Bjerke har bleknet en smule etter å ha lest denne boken. Men rett skal være rett, også noen kvinnelige «kulturmenn» får passet sitt påskrevet i denne tankevekkende boken.

Anbefalt av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

 

torsdag 6. februar 2020

God svensk krim

Tittel: Sølvveien
Forlag: Gyldendal
Årstall: 2019
Forfatter: Stina Jackson

Meje og mamma Silje tar toget til ei lita bygd i Norrland for å flytte inn hos en mann Silje har møtt på nettet. Småbruket er falleferdig og bilen hans lukter våt hund, men Meje er lettet over at det ikke ser ut til at han kommer til å røre henne.


Lelle kjører bil. Hver sommernatt de tre siste årene har han kjørt frem og tilbake på det som kalles Sølvveien for å finne datteren som forsvant sporløst da hun ventet på bussen en tidlig junimorgen. Datterens forsvinning hjemsøker ham dag og natt og ekteskapet med hennes mor har for lengst gått i oppløsning på grunn av hans besettelse av å finne henne.

Meje er elev på skolen der Lelle jobber som lærer, og når enda en jente i bygda forsvinner vikles historiene deres inn i hverandres og Lelle er overbevist om at det er samme person som står bak kidnappingen av hans egen datter.

Sølvveien er en lavmælt og velskrevet psykologisk spenningsroman der man raskt kommer innpå de to hovedpersonene. Historien drives fremover på en naturlig måte og miljøet i bygda Glimmersträsk i Norrland skildres veldig levende og troverdig. Anbefales for alle som liker krim.

Anbefalt av Mari Aas, Holtålen folkebibliotek 


torsdag 30. januar 2020

Under en stor løgn


Arven fra familien Palmisano
av Rafel Nadal
Bazar, 2019

Vi skal til 1918 og første verdenskrig. En gutt og en jente blir født sammen natt i en liten landsby i Puglia i Sør-Italia.  I skyttergravene på slagmarken har fedrene deres nettopp dødd, som de siste av 21 menn i familien Palmisano. Familien er overbevist om at det hviler en forbannelse over familien.

Den eneste mannen igjen i familien er Vitantonio, den nyfødte gutten. For å beskytte sitt barn, gir enken i fra seg barnet til en venninne, slik at gutten ikke skal vokse opp som en Palmisano. På den måten håper hun at gutten unngår sin forbannelse. Det blir at de to barna, Vitantonio og Giovanna vokser opp under en stor løgn. Etter hvert truer en ny krig.

Ja, det er krig og kjærlighet. Ja, det er vingårder. Ja, det er familiehemmeligheter. Men det er også mye mer. Vi får et godt historisk bilde fra «hælen» av Italia. Et bilde uten mafia.
Det handler også om sterke kvinner i og utenom krigstid. Det handler om relasjoner. Det handler om moralske og etiske spørsmål om hva som er riktig og hva som er galt? Hva som gjøres for det beste, men ikke blir det beste.

Boka skifter i tempo og intensitet fra beskrivelsene av hverdagslivet til de mellommenneskelige relasjonene.

Forfatteren et katelansk og er tildelt Josep Pla Award.
Denne boken vil du som leser Lucinda Riley like veldig godt. Og du som elsker bøker fra Italia, vil også elske denne.

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

torsdag 23. januar 2020

Hjertevarmt fra de skotske øyerVelkommen til Floras kafé av Jenny Colgan
Gyldendal, 2019

De værharde øysamfunnene nord for Storbritannia har i senere tid blitt satt ettertrykkelig på kartet i både bøker og tv-serier, fortrinnsvis i form av skjellsettende kriminalhistorier. Er man derimot på utkikk etter en hyggelig, romantisk leseopplevelse, som like fullt verdsetter disse spektakulære omgivelsene, er det bare en ting å si: Velkommen til Floras kafé!

Flora MacKenzie kommer opprinnelig fra den lille øya Mure (oppdiktet navn) nord for Skottland, men har i årene etter morens død bodd i London, hvor hun jobber som advokatassistent. Å kunne være en i mengden, uten at alle har gjort seg opp en mening om henne, har vært en befriende kontrast til livet på øya, og Flora har aldri sett seg tilbake. Når Floras utilnærmelige sjef Joel finner ut at hun kommer fra den selvsamme øya som advokatfirmaets største klient ønsker å etablere et kursted på, er det imidlertid ingen bønn – Flora får i oppdrag å reise hjem for å prøve å blidgjøre øyboerne overfor det forestående prosjektet.

Vel hjemme hos faren og de tre brødrene, er det tid for oppgjør på flere plan; hvem er de som familie, hvordan vil fremtiden for øyboerne bli, og ikke minst: hvem er hun egentlig selv? Oppdagelsen av morens oppskriftsbok setter uvilkårlig i gang en prosess i Flora, som i sin tur får følger for hele øya. Med denne hjertevarme historien preget av både humor og alvor, matlaging, levende miljøbeskrivelser og en god dose romantikk, er det duket for en ordentlig lesefest – som for øvrig vil fortsette i to bøker til, da dette er første bok i en planlagt trilogi.


Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons minde

torsdag 16. januar 2020

Insektene vi ikke kan leve uten


Insektene er limet i naturen og det er ingen tvil om at både antallet og mangfoldet av insekter synker skriver Anne Sverdrup-Thygeson. Ukens anbefaling er hennes hyllest til insektene!

For mange av oss er insekter først og fremst et irritasjonsmoment – summende, bitende, brennende plageånder som man helst vil unngå eller bli kvitt. Men om man setter pris på livet slik vi kjenner det, burde vi kanskje heller juble for våre seksbente venner og bekymre oss for deres skjebne.

Når du leser dette fins det omtrent 200 millioner insekter for hvert menneske, flere enn det er sandkorn på alle verdens strender. De finnes overalt, i skoger og innsjøer, i Antarktis og under fortauene i byene våre. De kan bo døde trær, i nesen til hvalrossen eller i datamaskinen din. Og de har vært her lenge. Insektene har, med god margin, sett dinosaurene komme og gå. Selv om det er lett å overse disse minste av oss, bør vi ikke gjøre det. Insektene er nødvendige deler av økosystemene, og dermed nødvendige for oss og for fremtiden.

Insektene er de små hjelperne som får naturen til å gå rundt, og mange av disse små hjelperne er nå i ferd med å forsvinne. Insekter bestøver blomster, de bryter ned organisk materiale, de er mat for andre, inkludert mange som igjen er mat for oss. Insektene utgjør mer enn halvparten av alle kjente arter på jorda, og liv er avhengig av disse små skapningene. I tillegg har insekter i forskningen hjulpet oss med å forstå arv, sykdommer som Parkinsons og fenomener som insomnia og jetlag. Insekter har vært involvert i seks nobelpriser. Trengs det flere grunner til å respektere insekter egentlig?

Anne Sverderup-Thygeson har skrevet en bok full av fantastiske historier om de morsomme, rare, intrikate, sjarmerende og unike insektene som aldri slutter å forbløffe oss. Dette er en bok for både insektelskere og de mindre insektelskende. Du vil garantert se på disse små skapningene på en annen måte etter å ha lest boka.

Tittel: Insektenes planet
Forfatter: Anne Sverdrup-Thygeson
Utgitt: 2018


Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek