torsdag 12. november 2020

En biografi om n’Kjell

I år er det 100 år siden multikunstneren Kjell Aukrust ble født. I den forbindelse har forfatter Sigmund Løvåsen skrevet en høyst lesverdig og grundig biografi. Biografien er et funn for alle som ønsker å bli bedre kjent med det folkekjære multigeniet Kjell Aukrust.


Aukrust debuterte som forfatter med boka Simen i 1958, den første boka i Alvdalstriologien. Her skildrer han barndommens bygdemiljø, illustrert med den særegne streken han skal bli så kjent for. Et annet kjent Aukrust-univers er den fiktive bygda Flåklypa og avisa Flåklypa tidende, befolket med mange ulike bygdeoriginaler inspirert av Aukrusts oppvekst. I filmen Flåklypa Grand Prix skrives Ludvig og Solan inn i Flåklypa-verdenen.


Aukrust var forfatter, illustratør og kunstner og biografien viser til fulle alle hans mange ulike kunstneriske uttrykksformer. Da han fikk Brage hedersprisen i 1999 for sitt forfatterskap var begrunnelsen «med sin sikre observasjonsevne og korthugne, underfundige skrivestil og uovertrufne humor slo han øyeblikkelig an hos et stort publikum».


Løvåsen har uttalt at det har vært en viktig del av arbeidet med biografien å forstå Aukrust; hvordan han var og hva som hadde formet ham. Biografien kaster lys over mennesket Kjell Aukrust bak alt det fantastiske han skapte. Løvåsen viser at Kjell Aukrust skapte et narrativ rundt seg selv gjennom mediene. Han var en medieyndling og framsto ofte som en livsglad og tøysende humorist i intervjuer. Som Løvåsen skriver “i mellomrommet mellom liv og fri diktning lever Kjell ute i avisspalter, radiointervjuer og offentlige opptredener”. Biografien gir innsikt i Aukrusts mer sammensatte sinn. Dette bidrar til å nyansere det bildet Kjell Aukrust har skapt av seg selv.


Løvåsen sier selv at han er overrasket over alt Aukrust gjorde, og alle retninger kunstneren tok. Biografien viser både et mangfoldig menneske og en stor kunstner. Løvåsen har sagt at han tror bøkene til Aukrust inneholder historier som vil tåle tidens tann i minst 100 år til. Undertegnede har ført opp jubileumsutgaven av Simen, Bonden og Bror min på skal-lese-lista.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek


Fakta om boka:
Forfatter: Sigmund Løvåsen
Tittel: Kjell Aukrust : en biografi
Forlag: Cappelen Damm
År: 2020


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar