torsdag 22. oktober 2020

En annerledes og spennende stemme.

 Gul bok av Zeshan Shakar. Gyldendal, 2020


Endelig er Zeshan Shakar tilbake igjen. I suksessdebuten «Tante Ulrikkes vei» fulgte vi klassereisen til to unge innvandrergutter. «Gul Bok» omhandler noe av det samme temaet, men med et helt nytt persongalleri.

I romanen følger vi den nyutdannede økonomen Mani, han får jobb som førstekonsulent i Oppvekstdepartementet og jobber med å skrive «Gul Bok», altså regjeringens forslag til statsbudsjettet. Han stortrives i jobben, arbeider hardt, og nyter rollen av å være en blant mange byråkrater i Y-blokka. På fritiden sliter han med dårlig samvittighet. Kjæresten Meena ønsker seg leilighet på vestkanten og bryllupsreise til Dubai, noe Mani ikke har hjerte til å avslå selv om økonomien tilsier noe helt annet. Hans far ringer stadig, ensom og bekymret. Vi får også et innblikk i den gamle vennegjengen til Mani, en litt skakkjørt gjeng som fortsatt holder kontakten. Det blir både små og store kulturkollisjoner på veg opp den sosiale rangstigen, men Mani har et mål han akter å nå.

I likhet med hovedpersonen i boka har forfatteren innvandrerbakgrunn, er utdannet økonom, oppvokst i Groruddalen og jobber i forvaltningen. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja kan ikke få fullrost forfatteren nok, han gjenkjenner både oppvekst og arbeid. - Her har vi en forfatter som vet hva han snakker om.

Ikke la deg lure av det anonyme omslaget på boka. Det er kanskje like kjedelig som statsbudsjettet fremstår for mange, men inneholder likevel verdifull kunnskap, og jeg tipper at Shakar`s gule bok er langt mer underholdende.

 

Anbefales av Oddveig Kværnes Bakkom, Rendalen bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar