torsdag 15. oktober 2020

Alt vi ikke forstår

Tittel: Om natten lyser stjernene
Forfatter: Robert Steen
Forlag: Aschehoug
Årstall: 2020
Mange husker kanskje fjorårets nyhetssak om gameren Mats Steen hvor det etter hans død til familiens store overraskelse strømmet på med meldinger fra folk over hele Europa som de ikke ante eksisterte. I denne boka får vi hele historien om Mats og familiens møte med sykdommen Duchennes muskeldystrofi og hvordan familien først etter hans død forsto verdien av alle timene han tilbrakte foran pc-skjermen.

Robert Steen er sønn av arbeiderpartipolitikeren Reiulf Steen og vokste opp i Oslo på 70-tallet. Han og kona Trude ble i 1989 lykkelige foreldre til en liten gutt som de kalte Mats, men etter noen år fikk de beskjeden som endret alt – Mats hadde en livstruende sykdom som gradvis ville svekke alle muskler i kroppen helt frem til han kom til å dø i ung alder. Pappa Robert forteller i denne boka om en reflektert og positiv gutt som tross stadig større fysisk handicap og sosial distansering fra jevnaldrende på skolen og i sitt øvrige liv aldri ble bitter eller mistet sin omtanke for andre.

Sorgen over at sønnen ikke skulle få en kjæreste, spille fotball eller leve et langt liv var imidlertid stor og som foreldre flest syntes de det var trist at Mats til slutt brukte store deler av døgnet til å game. Sykdommen var etter hvert kommet så langt at han trengte hjelp til å puste, til å hoste og til å snu seg i senga om natta – men gjennom spillet «World of Warcraft» levde Mats et helt annet liv. Her var han en sterk ung mann som flørtet med jenter og kjempet mot onde krefter. Da nyheten om Mats’ bortgang spredte seg i vennegjengen, kom det melding etter melding med varme ord om sønnen og Robert Steen måtte ta et oppgjør med sine egne oppfatninger av sønnens «venner» på nettet – er det mulig å få samme type relasjon til mennesker ved hjelp av digitale nettverk, som i det virkelige liv?

«Om natten lyser stjernene» er rørende lesning. Den skildrer sykdom og sorg på en usentimental og fin måte, den er lett å lese og den har et viktig budskap;

«Vi må forstå før vi kan gjøre oss forstått»

Anbefalt av Mari Aas, Holtålen folkebibliotek


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar