torsdag 15. august 2019

Biografier i tegneserieformat.


I dag vil jeg slå et slag for gode biografiske tegneserier for voksne. Her er illustrasjonene så gode at man nesten ikke kunne laget dem bedre i sitt eget hode, samtidig er det stort rom for utfylling mellom rutene:


Jeg, Arne Næss. Et tegnet liv av Ola Hegdal og Tore Strand Olsen, Kagge Forlag (2001):
De to første sidene i denne boken, som handler om forlegger Erling Kagges møte med filosofen Arne Næss for å spør om forlaget hans kan gi ut en bok om Næss’ liv i forbindelse med hans 90 års dag, gir et utrolig godt bilde av hvilken posisjon tegneserier har i den norske litteraturverdenen.
Her er Arne Næss lekenhet, liv og filosofiske refleksjoner fint fremstilt i bilder og tekst. Nysgjerrig på Ane Næss, begynn med denne!
Kjære Rikard av Lene Ask, No Comprendo Press (2014):
En vakker bok basert på brevvekslingen mellom Rikard, som bor på barnehjem med sine to søsken, i Stavanger og hans far som er misjonær på Madagaskar på 1880-90 tallet.
Det at Lene Ask bare har laget blyanttegninger og at all tekst er håndskrift, gjør at man får følelsen av å bla i et gammelt fotoalbum med dagboknotater.
Gulosten. Liv i helvete av Kristian Krogh-Sørensen, No Comprendo Press (2015):
Johannes Sigfred «Gulosten» Andersen. Født på Grünerløkka i 1898. Bastøygutt, sjømann, murerlærling, spritsmugler, kjeltring, gentlemansforbryter, fengselsfugl, motstandsmann, marinegast, drapsmann og møbelsnekker. Død i Horten i 1970.
Så kort kan et liv beskrives, men det er alltid mer mellom rutene. Denne boken er den første i en trilogi og tar for seg årene fra 1914 – 1921.
Maus. En overlevendes fortelling av Art Spiegelman, Minuskel (2017):
Art Spiegelman vokste opp i New York, som eneste barn av polsk-jødiske overlevende etter holocaust. Art var en etablert tegneserieskaper da første del av Maus ble utgitt i USA i 1980, men det var med denne føljetongen om sin fars liv i Polen, og den påvirkningen på eget liv dette hadde, som ble Art Spieglmans virkelige gjennombrudd og mesterverk. Han har fått mange priser for denne serien, bland annet Pulitzer prisen i 1992.
Persepolis av Marjane Satrapi, No Comprendo Press (2005):
Det sies at uten Maus, ville Marjane Satrapi aldri ha skrevet og tegnet historien om sitt liv. Om frigjort oppvekst i Iran, revolusjonen i 1979, kostskoletid i Europa, om et Iran som blir vanskeligere å forholde seg til og å leve i og om det endelige bruddet med Iran.
Kraftig fortalt i enkle svart-hvitt tegninger.
Fremtidens araber (I, II, III, IV) Barndom i Midtøsten av Riad Sattouf, Minuskel (2015-2019):
Hvordan var det å vokse opp som lyshåret araber i Midtøsten på 1970-1980 tallet? Det vet Riad Sattouf. I 4 bøker beskriver han en oppvekst med en fransk mor og en syrisk far som begynner i Frankrike og fortsetter i Midtøsten.
I enkle tegninger med en enkel koloritt forteller Riad Sattouf om et liv som andreledes, både for ham og hans mor som tydelig er for lyse i hud og hår, men også om vanskeligheter for far som ser ut som en araber med motstridende tanker om både Vesten og Midtøsten.
Anbefalt av Yngvill Sandnes, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar