torsdag 10. januar 2019

Formørkelsen av Karin Fossum

Tittel: Formørkelsen
Forfatter: Karin Fossum
Forlag: Cappelen Damm
Årstall: 2018
Urovekkende psykologisk krimdrama – mer enn bare krim.

«Formørkelsen» er Karin Fossums fjortende bok om den nøkterne og tålmodige etterforskeren Konrad Sejer og hans partner Jakob Skarre.

Handlingen starter med en grusom forbrytelse. Ekteparet Sylvi og Miele og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på hotell Annabelle. Før et døgn er gått er familien ødelagt; på fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Det som møter Konrad Sejer og hans partner når de ankommer hotellet er et ektepar i full krig, som beskylder hverandre for det tragiske som har skjedd. Foreldrenes versjon av hendelsen spriker veldig og de utpekes etter hvert som mistenkte begge to. For hva skjedde egentlig og hvem forteller sannheten? Skal vi tro moren Sylvis versjon, har faren Miele kastet sønnen sin i døden, kanskje fordi han har innsett at han vil tape retten til barnet og ikke unner henne å «vinne». Miele kommer fra Serbia og har en historie med psykisk sykdom med seg. Hans versjon er en helt annen, men uklar. Sylvi måtte ha gjort dette, hun har jo alkoholproblemer og natten før Elias døde drakk hun også. Etter mange runder med avhør klarer ikke radarparet Sejer og Skarre å bevise skyld for noen av dem. Mens foreldrene driver på med sitt destruktive og desperate spill, henlegges saken men Sejer slipper den likevel ikke. Sejer lener seg tilbake og lar dramaet gå sin gang og får rett i at en eller begge foreldrene tilslutt foretar seg noe drastisk.

I likhet med mange av hennes andre bøker, har Karin Fossum også høstet gode kritikker for denne. Fossum er dyktig på å skildre menneskelige skjebner på en troverdig og dyptpløyende måte, og er mer interessert i menneskene enn selve forbrytelsen. Som Dagsavisen skriver: «Igjen serverer hun ubehag og katastrofer innpakket i skarpslipt språk og med vidåpne sanser for psykologiske finesser.»

Jeg likte boka, selv om den også var ubehagelig å lese. Spennende, lett å lese og vanskelig å legge fra seg. Anbefales!

Anbefalt av Grethe Fætten, Holtålen folkebibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar