torsdag 7. juni 2018

«Jag trivs best i öppna landskap»


Bli kjent med forfatteren Håkan Nesser gjennom hunden hans Norton. «Jag trivs best i öppna landskap» - er ifølge Norton et gammelt rhodesisk ordtak.

Norton er en rhodesian rigdeback og er antakelig en av de mest bereiste hundene i Sverige. Han har bodd i New York, i Stockholm, i London og på Gotland.
Håkan og Norton fikk elleve år sammen. I denne boken forteller Norton om alle reisene de har gjort sammen, om sine beste tips for å nyte livet og visdommen han har samlet ved å leve sammen med sine tobeinte venner. Norton har dårlig hukommelse, spiser ensidig kost som hunder flest, er kastrert og ser etter eget utsagn ut som en filosof. Og han tror kanskje det ikke er så stor forskjell på å se ut som en filosof og å være det. Norton funderer over sin egen tilværelse, og over menneskenes oppførsel og handlinger. Og han lar seg slett ikke imponere over alt han ser.


Håkan Nesser og Norton. Fotokreditering: Gyldendal

Boken er ført i pennen av Nortons husse, Håkan Nesser, og er skrevet med ømhet og underfundig humor. Det er også en bok om savn og sorg – en gjennomgang av et levd hundeliv og et punktum. Boka er nydelig illustrert av Karin Hagen.

En ekstra dimensjon får boken dersom man har lest noen av Nessers bøker, siden man gjennom Norton følger forfatterskapet hans fra Carmine Street i New York, til London, Winsford og til Sverige. Og som et morsomt apropos heter en av hovedpersonene i Nessers siste bok, «Eugen Kallmanns øyne», Leon Berger.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar