torsdag 3. mai 2018

Krig på avstand

De søvnløse av Kim Leine
Cappelen, 2016

Vi skal til Grønland i år 2025. Det er den lyse årstid og folk får ikke sove. Europa herjes av krig. På Grønland har selkjøttet fått høye verdier av kvikksølv. Ellers går livet sin skjeve gang som en slags avsides liten samfunn i den store verden.

Leine presenterer leseren for et bredt persongalleri som utgjør hver sin fortelling, som igjen flettes inn i hverandre. En ung tyske turist har kommet til Grønland for å treffe sin flamme, legen Gordon, som hun traff på en konferanse i Berlin. Men jenta brekker begge anklene på en fjelltur og havner på sykehus. Der blir hun tatt hånd og blant annet av Rikke, Gordons kone, og ambulansesjåføren Ejnar som i alle år har vært hemmelig forelsket i Rikke. Ejnar er gift med kreftsyke Carina. Vi møte også en eldre lege som sørger over sin døde kone. Han har reist til Grønland for å arbeide. Her føler han det er bruk for han. Rund disse er naturen, fellesskapet, hverdagslivet og hverdagsdramaet. Tross intrigene, står lokalsamfunnet sammen.
De betrakter krigen på avstand, ikke ulikt det vi gjør i forhold til kriger som foregår i dag.

Leine er vinner av Nordisk råds litteraturpris for romanen Profetene i Evighetsfjorden. Leine begår gjerne tykke bøker, men denne har bare 156 sider. Jeg føler at det er en slags ventebok. En bok han har skrevet mens planen er å komme med noe større. Likevel er det en bok som godt tar opp menneskelige utfordringer. Mennesker som vender blikket innover når det ytre blir for utfordrende.
Kim Leine er norskfødt, flyttet så til Danmark og deretter til Grønland. I tillegg til forfatterkarrieren er han sykepleier.


Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar