torsdag 15. mars 2018

Vennskap i krig og kjærlighet


Gled dere, alle lesere!
Enda en bok av Robert Seethaler er oversatt til norsk. Er du av den som ble fascinert av den lille, men store boken "Et helt liv", så vær klar for en ny fascinasjon. 


Vi skal til Østerrike og året er 1937.
Bondegutten Franz Huchel er 17 år. Hans mor er begunstiget med månedlige betalinger for visse tjenester fra den forspiste og fordrukne bygdekaksen Alois Preininger. Så omkommer Alois i et uvær, og betalingene stopper.
Moren vet da ingen annen råd enn å sende Franz til Wien til sin venn Otto Trsnsjek. Otto er tobakkshandler og tar inn Franz som sin medhjelper. En av jobbene er å lese dagens aviser for å holde seg oppdatert.
Otto er veldig oppofrende i jobben, men han er ensom på sitt lille bakrom. Den litt blyge og uerfarne gutten treffer den tre år eldre Anezka, tilsynelatende kokke, hushjelp og barnepike, men i praksis stripper på en luguber klubb. Ottos forelskelse i Anezka er alt overskyggende, men hun leker bare med han.  Og Franz fortviler.
I sin nød henvender han seg til en av tobakkbutikken faste kunder – psykoanalytikeren Sigmund Freud. 
Det utvikler seg et vennskap mellom disse to.
Det er urolige tider og nazismens inntog gjør at Franz, Anezka og Freud befinner seg i begivenhetens sentrum. Tobakksbutikken utsettes for sjikane og herjinger.
Skal de flykte, eller bli?

Seethaler er god lesing. Hans personskildringer er fantastiske.
Han skriver til synelatende enkelt, men dypt om både kjærlighet og om h
vordan vanlige folks liv preges av Det tredje rikets herjinger.

Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar