torsdag 25. januar 2018

Husker du Karna?

Den som ser av Herbjørg Wassmo, Gyldendal 2017

Husker du Karna, Dina og Benjamin?
Etter 20 år er Herbjørg Wassmo tilbake med fjerde boka i serien om Dina og hennes etterkommere. (Dina, 1989, Lykkens sønn, 1992, Karnas arv, 1997) I denne boka tar hun direkte opp tråden fra forrige bok i Dinas begravelse. (1890). Da står Karna i kirken og forteller - som et vitne- om det som lå farmoren Dina på hjerte før hun døde. Nemlig at hun tok livet av to menn.
 
Etter denne hendelsen blir Karna stum og får psykiske problemer. Etter et selvmordsforsøk bestemmer stemoren Anna seg for å ta Karna med til et hospital for mentalt syke i sin hjemby København. Anna føler også selv for å komme unna ektemannen Benjamin. Hun ønsker frihet til å stå på egne ben, og drømmen om å utdanne seg som sykepleier kan virke mulig. Hun begynner å jobbe på kontoret ved hospitalet for å følge med på Karnas utvikling. I tillegg følger vi Benjamins vei fra utro ektemann til oppofrende ektemann. Men er det nok?

Det er Karnas historie som er tyngden i boka griper leseren mest. Forfatteren viser en helt unik evne til å sette seg inn i å beskrive en psykisk syk persons situasjon, tanker og virkelighetsoppfatning. Karnas fortellerstemme er sterk, og får oss til å reflektere.

Wassmo er aldri lystig lesing. Det handler om tragedier, skyld, soning og litt tilgivelse.  Men det er god lesing. Jeg synes hun gir et godt tidsbilde, og ikke minst gode person- og miljøskildringer.
Jeg var spent på hvordan det gikk å komme inn i historien etter 20 år. Noen velger å lese opp igjen de tre første bøkene for å komme inn i historien igjen. Jeg gikk rett på, og det funka det.
Jeg hørte boka på lyd med nordnorsk oppleser. For meg ga det boka et ekstra løft.


Anbefalt av Ellen Vibeke Solli Nygjelten, Røros bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar