torsdag 5. oktober 2017

Drivende god krim fra Hebridene

«Svarthuset» av Peter May
Goliat forlag, 2017

Denne krimfortellingen er lagt til den hardføre og gudsforlatte øya Lewis på Ytre Hebridene. Ved siden av å være en spennende oppbygd thriller, rommer kriminalromanen også en realistisk og brutal oppvekstskildring.
Politietterforsker Fin Macleod blir sendt fra Edinburgh til øya Lewis for å etterforske et bestialsk drap. Fin er født og oppvokst i den lille byen Crobost, men har ikke vært der på sytten år. Utredningen han skal bistå i bringer Fin tilbake til vanskelige minner fra fortiden. Jo nærmere saken kommer en oppklaring, jo nærmere kommer han selv en farlig konfrontasjon med fortiden. Han møter steder og personer han flyktet fra, blant annet klippeøya An Sgeir, hvor den tradisjonelle Gugajakten foregår. Det er to uker der øyas menn setter livet på spill på en helt isolert øy, omgitt av meterhøye bølger, speilglatte klipper og en ekstrem lukt av fugleskitt. Dette for å stjele sjøfuglunger, som er en delikatesse på øya. Øya framstilles som tilholdssted for djevelen og Gugajakten er helt sentral i romanen.
Romanes plot har røtter i fortida. Den drepte viser seg å være en fra Fins barndomskrets, og minnene strømmer på mens han møter folk han vokste opp sammen med. Fin gjenerindrer sin første skoledag, da han ble mobbet fordi han bare snakket gælisk. Klassevenninnen Marsaili kom til unnsetning og ble hans «tolk» på skolen. Marsaili ble hans store kjærlighet, men også årsaken til en livslang kamp mellom Fin og nabogutten Artair. Artairs far, som var lærer på skolen, underviste Fin i engelsk på fritiden.
Bokas drapsgåte grep fatt i meg, samtidig som jeg ble berørt av flere av personenes historie om hvordan livet deres utviklet seg. Svarthuset er første bok i Peter Mays Lewis-trilogi. Oppfølgeren er Lewis-mannen og nettopp utgitt på norsk.
Anbefalt av Tone Thorsen Stræte, Tynset bibliotek

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar