torsdag 28. september 2017

Spennende triller om kynisk legemiddelindustri

Kennedys hjerne av Henning Mankell. Gyldendal, 2005.

Jeg synes Mankell tar opp mange spennende tema i flere av bøkene sine. Ofte er handlingen lagt til Afrika, hvor han i lange perioder bodde, i Mosambik. Hvorfor Kennedys hjerne er innblandet i historia er jeg litt usikker på, men boka handler om aids, Afrika og legemiddelindustrien.

Louise Cantor er hovedpersonen i boka, hun er arkeolog, femtifire år, har en sønn på 25 år og er skilt. Boka starter med at hun er på tur til Stockholm for å besøke sønnen, Henrik. Når hun kommer til hans leilighet finner hun han død i senga. Hva har skjedd? Hun tror ikke det er selvmord slik det er meningen at det skal se ut som. Hun får kontakt med far til Henrik og sammen reiser de til Barcelona, der det viser seg at sønnen også har en leilighet. De forstår at sønnen har levd et liv de ikke har visst noe om. Aron kommer seg inn på sønnens datamaskin og der finner de mange spor som gjør dem både nysgjerrige og redde. Da Aron går ut en dag kommer han ikke tilbake, er han drept eller stukket av? Det blir moren som begynner å nøste i sønnens liv. Hun finner ut at han har vært i Mosambik og jobbet på et sykehus som "hjelper " aidssyke. Det er da hun besøker sykehuset at hun får mistanke om at her foregår det noe som ikke tåler dagens lys. Hun begynner å stille spørsmål og det er ikke populært. Det hun får av svar, skaper bare flere spørsmål og etter hvert føler hun at her er det ikke trygt å være. For at du som leser skal få vite hvordan det går må du lese boka.

Mankell er jo mest kjent for sine krimbøker med politietterforsker Kurt Wallander. Kennedys hjerne derimot er en spenningsroman, og temaet er tankevekkende og skremmende. Det som skremte meg mest da jeg leste boka er det kyniske menneskesynet. Dersom legemiddelindustrien driver med den type testing som kommer fram i de
nne boka kan en bli redd. Hva er det ikke enkelte er villig til å gjøre for å tjene penger, masse penger, på andre folks lidelser.

Anbefalt av Britt Steien Rasmussen, Alvdal bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar