torsdag 21. september 2017

Menneskets beste venn returnerer

Snille hunder kommer ikke til Sydpolen av Hans-Olav Thyvold, Aschehoug 2017

Hva skjedde egentlig med hundene som Roald Amundsen tok med seg til Sydpolen? Når Majoren vandrer heden overlater han hunden Tassen til sin enke, Fru Thorkildsen, en pensjonert bibliotekar. De kommuniserer ikke like godt sammen som Tassen og Majoren gjorde, men de får ting til å fungere på sett og vis. Spesielt kanelhornene til Fru Thorkildsen er de gode på.

Døden til mannen har raskt en snøballeffekt som inkluderer blant annet en sønn under press fra en opportunistisk hustru, en hjemmehjelp som er livredd hunder og en søppelmann som Fru Thorkildsen fort klarer å jage på dør. I mellomtiden påtar dame og hund for seg en dyp gransking i hva som virkelig skjedde med hundene som Amundsen tok med seg til Sydpolen.

Boken er skrevet fra Tassen sitt perspektiv, som gir leseren et unikt innblikk i et gammelt menneskes verden i hennes ferd mot avgrunnen. Den byr på humoristiske vinklinger, stor frustrasjon til tider og hjertevarme akkurat når leseren trenger det. Slutten er ikke som ventet, men har en passende symbolikk i forhold til resten av boka.

Snille hunder kommer ikke til Sydpolen er en god ledsager i høstmørket, gjerne med en god kopp kakao til.

Anbefalt av Ina Mulvik, Tolga bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar