torsdag 23. februar 2017

Vondt og vakkert fra Ferrante

Tittel: Svikne dagar
Forfatter: Elena Ferrante
Forlag: Samlaget
År: 2017


De som slukte Napoli-kvartetten av forfatteren bak pseudonymet Elena Ferrante, kan glede seg over at en ny bok nå er tilgjengelig for norske lesere.

Skjønt, det er lite å glede seg over ved erfaringene hovedpersonen Olga gjør seg i denne romanen. Hun og Mario har vært gift i en årrekke og bor sammen med barna Gianni og Ilaria, samt schæferen Otto, i en leilighet i Torino – inntil Mario en dag kunngjør at han forlater familien. Olga prøver å rasjonalisere sjokket; visst har de hatt små kriser i ekteskapet tidligere, dette går helt sikkert over, og Mario vil komme tilbake.

Når det imidlertid blir klart at Mario har funnet en annen, og at relasjonen har vart noen år allerede, slår det grunnleggende ved dette sviket beina under Olga. Raseri, sorg og en desperat søken etter mening fyller med ett tilværelsen, og hun klarer verken å ta hånd om barna, leiligheten eller seg selv, og langt mindre hunden – til det hele kulminerer i tidenes svarteste døgn.

Svikne dagar kom ut på italiensk i 2002, og er Ferrantes andre utgivelse – men altså den femte på norsk. Stilen er karakteristisk; forfatteren skriver frem enkeltskjebner på uhyre kraftfullt vis, og boka har enkelte sekvenser som gjør direkte vondt å lese. Språket er ispedd til dels ublu formuleringer, et virkemiddel som understøtter romanens rå realisme og smerten den beskriver. Som ved Ferrantes tidligere utgivelser på Samlaget, har oversetter Kristin Sørsdal iført romanen en glitrende, nynorsk språkdrakt. Det er ikke ofte man kan si dette, men likevel: Les, lid og nyt!


Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons Minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar