torsdag 5. januar 2017

En forunderlig fortelling


 HIMMEL OVER LONDON av Håkan Nesser.
Gyldendal 2013

Håkan Nesser er mest kjent som krimforfatter, men dette er ingen krimbok, - det er en fortelling. Eller rettere, - det er mange fortellinger, i fortellingen. Og som en av karakterene i boka sier; «fortelleren styrer leseren, men fortellingen styrer fortelleren»….
Sentralt i fortellingen står kreftsyke og svært velstående Leonard som bor i New York med familien sin. Av helt spesielle grunner vil han gjøre en siste reise til London for å feire 70-årsdagen sin der. Planleggingen av dagen er strengt hemmelig, flere av de innbudte vet ikke en gang om hverandre, eller hvor dagen skal feires. Med seg har Leonard «den gule notatboken», som ingen andre får se, og som har en sentral plass i fortellingen.
Men historien startet egentlig mange tiår tidligere, da Leonard som ung bodde noen år i London. En kveld møtte han en jente på en benk på Trafalgar Square. Hun ga ham en konvolutt, presenterte seg som Carla og sa «please go», før hun kysset ham på kinnet og var borte. I konvolutten lå en billett til en klassisk konsert samme kveld. Leonard gikk dit, og livet hans ble forandret for alltid. Han blir besatt av Carla, men også trukket inn i spionasje bak jernteppet, og havner i mange vanskelige og farlige situasjoner. Deres kjærlighet er umulig, men hun blir for alltid hans store og eneste virkelige kjærlighet.
I en liten svensk by bor Lars Gustav Selen. Det viser seg at han gikk i klasse med samme Carla et par år på ungdomsskolen. Hun var hans første kjærlighet, og også han ble besatt av henne for livet. Han hadde en vanskelig oppvekst, og har senere hatt et ensomt liv, - men han har satt seg ett mål, nemlig å skrive en roman! Når denne historien topper seg, er også Lars Gustav i London, opptatt med research for romanen. Fortelleren og fortellingene møtes…
Her mangler verken dramatikk, spenning eller humor, - og slutten er det umulig å gjette, for hvem styrer egentlig fortellingen…?
 Nesser er i tillegg svært dyktig med ord, og det gjør ikke boka mindre lesverdig.

Anbefalt av Svanhild Sommer, Røros Folkebibliotek.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar