torsdag 3. november 2016

Fantastisk om den dyrebare tiden

Tittel: Momo, eller Kampen om tiden
Forfatter: Michael Ende
År: [1973] 2010
Forlag: Cappelen DammHandlingen i denne boken kretser rundt den foreldreløse fattigjenta Momo, som i mangel på annet husrom slår seg til i en gammel teaterruin. Folkene i nabolaget finner fort ut at Momo er noe utenom det vanlige, og uttrykket «Gå til Momo» blir et råd som synes passende i de fleste sammenhenger. Det er ikke det at Momo er en spesielt god veileder, eller har evnen til å se inn i framtiden. Nei, saken med Momo er at hun kan kunsten å lytte - og det på en slik måte at samtalepartnerne hennes, helt av seg selv, finner løsningen på problemet. På grunn av dette, men mest fordi Momo er Momo, får hun mange venner, og det er alltid sprudlende lek, liv og røre i den lille teaterruinen.

Men i byen for øvrig er en kald og grå stemning i ferd med å innhente menneskene - og det varer ikke lenge før Momos bydel også blir rammet. Momo forsøker forgjeves å kontakte vennene sine, som har sluttet å komme. Årsaken til den grimme utviklingen er «De grå herrene» - en stadig voksende hær av tidstyver, som stjeler og livnærer seg av menneskenes tid. Den eneste som er immun mot tidstyveriene er Momo, og sammen med den hemmelighetsfulle Mester Hora, forvalteren av tiden, begir hun seg ut i kampen om å ta tiden tilbake.

Momo, eller Kampen om tiden karakteriseres som en fantasybok, men rommer også en påtagelig realisme. Den forfekter en livsfilosofi som kanskje er mer aktuell enn noensinne, drøye 40 år etter utgivelsen. Godt språk, malende beskrivelser, humor og ikke minst spenning preger også boka. En soleklar kandidat til favorittbokhylla!

Iren Holte, Os bibliotek Bjørnsons Minde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar