torsdag 1. september 2016

Trærnes hemmelige liv

Tittel: Trærnes hemmelige liv
Forfatter: Peter Wohlleben
Forlag: Cappelen Damm
År: 2016

Jeg er blitt bitt av podcast-basillen. Utvalget er stort og terskelen lav. Boka jeg anbefaler er valgt på bakgrunn av en podcast fra Radiolab. Radiolab tar for seg filosofiske eller vitenskapelige emner på en enkel og underholdende måte.

Podcasten deres «From tree to shining tree» handler om trær og skoger. Essensen i programmet er at skogen kan virke som et stille sted, men at det under bakken er en usynlig verden som er både travel og komplisert. Dette fikk meg straks til å tenke på boken «Trærnes hemmelige liv» av Peter Wohlleben. Peter Wohlleben er skogforvalter og har forundret seg over ting han har observert, stilt spørsmål og søkt svar i vitenskapen. Han har gjort dypdykk i den delen av skogforskningen som undersøker trærnes «sosiale» liv. 

I følge Wohlleben fins det i, og under, skogen en del av naturen som inntil nylig har vært ganske ukjent for oss. Der foregår det fantastiske ting: trærne kommuniserer med hverandre. De tar vare på hverandre og avkommet sitt, sine gamle eller syke naboer og de har «følelser» og hukommelse. 

Boka tar utgangspunkt i skogforskning. Siden mye av dette er relativt ny forskning, må det legges til at ikke alle forskningsmiljøer nødvendigvis er enige i de konklusjonene Wohlleben trekker, eller måten han beskriver fenomenene på.

Dette er likevel en leseopplevelse verdt å få med seg. Det er en lettlest, tankevekkende og fasinerende bok som sannsynligvis vil forandre hvordan du tenker på trær, skog og natur for alltid.

Vil du vite mer hører du Radiolab på podcastens nettside eller i iTunes. Podcasten om trær er datert 30. juli 2016. Boka til Wohlleben kan du låne på biblioteket.

Anbefalt av Ellen Lie, Tynset bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar