torsdag 15. september 2016

EN DRAMATISK LIVSHISTORIE

                                                                        BRENTE SKYGGER
                                                                        av Kamila Shamsie
                   
                                     Gyldendal 2010


«Brente skygger» er ei utrolig mangfoldig og innholdsrik bok. Den lar oss se vår nære fortid, etterkrigstiden, fra en litt annerledes synsvinkel. Store endringer både politisk, kulturelt og religiøst har fått dramatiske følger både for hele nasjoner og for enkeltmennesker. Det er også lett å finne paralleller til  det som skjer rundt om i verden i dag.

Denne historien starter med atombombene over Japan og tar oss videre med til India, der det engelske koloniherredømmet er inne i sluttfasen. Deretter opplever vi delingen av India, og opprettelsen av staten Pakistan, før historien avsluttes med krigen i Afghanistan, og USA som frihetsdrømmen.
Men politikk og historie er ikke hovedsaken i denne boka, den handler først og fremst om menneskene.
Vi presenteres for en varm, men dramatisk kjærlighetshistorie, sterke familiebånd og livslange vennskap som tåler alt, på tvers av nasjonalitet og religion.

«Brente skygger» forteller den dramatiske livshistorien til japanske Hiroko, - fra hun som ung jente opplever infernoet i Nagasaki i 1945, til hun som gammel dame bosetter seg i USA.
Vi møter henne første gang om morgenen 9.august 1945. Hun har nettopp sagt adjø til kjæresten, Konrad, som er tysk og må «ligge lavt» i Japan etter kapitulasjonen. Så, i et glimt, er alt forandret for alltid. Konrad forvandles til «en brent skygge», som de overlevende sier om dem som ble drept momentant.  Hiroko overlever, men blir stygt forbrent og merket for livet.

Skjebnen fører henne til India, til Konrads søster, som er gift med en engelsk overklassemann. De to kvinnene knytter et livslangt vennskapsbånd, tross store ulikheter.
Hiroko forelsker seg i vertskapets indiske tjener, Sajjad, noe som er uhørt i kolonitiden. Et livslangt kjærlighetsforhold oppstår, tross store kulturelle og religiøse motsetninger.  Politiske omveltninger og religiøse barrierer fører paret rundt om, før de ender i Pakistan.

Hele Hirokos liv er fylt av dramatikk. Vennskap, familiebånd og kjærlighetsforhold settes stadig på prøve, men Hiroko er en klok og sterk kvinne som aldri gir opp. Og hele tiden ligger bomben bak....  Men livet byr også på stunder med lykke og glede, og «tonen» i boka er langt fra bare trist. Her er både humor, varme og nærhet.

«Brente skygger» er først og fremst et møte med mennesker som ble slik de ble på grunn av omgivelsene og tilfeldighetenes spill. Boka viser oss til fulle hva krig i alle varianter gjør med menneskene og livene deres.

Anbefalt av Svanhild Sommer, Røros Folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar